Hypochondrie

  • Dotaz od: Hypochondr85
  • Publikováno: 25.3.2009
  • uLékaře.cz

Dobry den. Chtel bych se vam sverit se svymi problemy a nevim kde zacit. Sam sebe povazuji za hypochondra. Prevazne tedy trpim strachem z rakoviny. Ve vetsine pripadu se jedna o znaminka na kuzi (mam jich hodne a ruznych tvaru. Pravidelne - co pul roku - chodim na kontroly, ale stejne si nekdy vsimnu znaminka, ktere se mi zda nove, zvlastni, nebo ze se zmenilo). Ujisteni od lekarky, ze se o nic nejedna mi vetsinou staci. ale pak si treba najdu jine znaminko, ktere se mi zda taky jine, nebo si myslim, ze ho mohla prehlednout a tak tam bezim znova. V posledni dobe jsem nastesti prisel na internetove poradny, kde staci poslat fotku a do nekolika dni mi prijde odpoved, ktera me zatim vzdycky dokazala uklidnit. Druhym bodem moji hypochondrie jsou hemoroidy, nebo spise krvaceni pri stolici. jiz nekolik rat jsem byl na rektoskopii a asi pred rokem a pul na koloskopii. Pred kratkym casem zemrel jeden muj pribuzny na rakovinu tlusteho streva a tak se me obavy jeste zhorsily. po vysetreni byvam klidny, ze to nic neni, ale treba po roce (nekdy ani to ne) se mi obavy opet vrati, ze sice krvacim po stolici uplne stejne jako pred tim, ale ted uz to je urcite z rakoviny. Nedavno jsem si zase usmyslel, ze mam krvaceni nekde ve vyssi casti streva, protoze stolice mela barvu do cervena. i lekar me ujistil, ze to je podle slozeni jidla. a vzhledem k tomu, ze jsem pred tim jedl cervenou repu, tak jsem mu i veril. kontroloval jsem ale kazdou stolici tak dukladne, ze mi vzdycky pripadalo neco divneho. hlavne kdyz se mi vratily problemy s hemoroidy (nebo chronickymi trhlinami, mam totiz oboje - diagnostikovane, tentokrat ne smyslene) takze trocha krve na povrchu stolice mi rozhodne na jistote nedodala. Tim se tedy trapim v soucasnosti. sice jsem si udelal i test na skryte krvaceni, ktery mi vysel negativne, ale v letaku jsem si precetl, ze nadory mohou krvacet nepravidelne, takze stres opet pokracuje. teda na chvili prestal, protoze jsem se opet zacal venovat svym znaminkum. to je taky takova zajimava vec. ze me vzdycky desi jen to, na co jsem prisel jako posledni. Ty priznaky, na ktere jsem predtim umiral mi pripadaji banalni, a skro se az divim, ze jsem se jich bal a zacnu se naplno zaobirat priznaky novymi. Mam taky pocit, ze se to zhorsuje. Drive jsem aspon potreboval nejaky symtom k tomu, abych zacal stresovat. ted ale staci, kdyz si na neco vzpomenu, nebo si to treba vymyslim (nechtene) a mam nutkanou potrebu jit se zkontrolovat (ktere vetsinou podlehnu), ale i pokud ne, nedokazu na to prestat myslet. Takovimito ztavy trpim uz nekolik let. vzdycky ale presly, kdyz jsem sel k doktorovi a on mi rekl, ze jsem v poradku. pak se ale opet po nejake dobe vratily, jak jsem jiz rikal. ted me uz drzi asi 3 mesice. ted zkousim vedomou autosugesci, ale teprve par dni. zda se mi, ze to ma celkem efekt. sice me navaly uzkosti porad prepadaji, ale citim se trochu vyrovnanejsi. Chtel bych se zeptat, jak se hypochondrie leci. hlavne teda jake jsou moznosti psychickych cviceni, aby me hned jako prvni nenapadla rakovina u kazde prkotiny. Vim, ze by mi pomohlo, kdybych sel znovu na koloskopii a nechal se prohlednou na koznim. ale takto to resit opravdu nechci. Za chvili bych se mohl do nemocnice rovnou nastehovat. Jeste jsem teda zapomel zminit, ze myslenky na nemoc mi zatim teda v normalnim zivote moc nebrani. sice na to vetsinou nemam naladu, ale i do skoly se zatim dokazu pripravovat. ale kdyz mam volny cas, tak misto normalnich myslenek a plany musim porad rozebirat vsechny mozne i nemozne nemoci, ktere by mohly byt spojene s mymi priznaky. Poradte prosim, jak mam postupovat a zda se skutecne nemusim obavat priznaku, ktere jsem vam popsal. dekuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hypochondře! To, co potřebujete, je psychoterapie. Kontaktujte psychoterapeuta, to bývají často psychologové a psychiatři. Potřebujete si povídat a zjistit, z čeho Váš strach pramení. Jinak krev ve stolici z chronických trhlinek není v pořádku a pomůže Vám nejpíše více vlákniny a více pít, abyste měl měkčí stolici.

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: