Hypofuknce a těhotenství

Dobrý den, měla jsem před měsícem nějakou virozu, cítila jsem se hrozně unavená a šla k doktorovi, ten mi udělal odběry krve a zjistilo se, že TSH mám 4,9. Jenže já se cítim výborně. Je možné, že se mi hodnota tsh zvýšila díky viroze? Opravdu na sobě nepociťuji příznaky hypofunkce štítné žlázy, naopak jsem hubená a přibrat mi nejde. S přítelem praktikujeme přerušovanou soulož s tím, že těhotenství by nevadilo, ale doktor mě tak vystrašil, že když otěhotnim a mám takto zvýšenou hodnotu, že dítě může být postižené.Je to pravda? Když bych těhotenství zjistila po měsíci a poté bych šla na endokrinologii bylo by to pozdě? Děkuji

Odpověď odborníka:

Milá Lucie, TSH se při nemoci nebo krátce po ní skutečně může zvýšit. Samotné TSH 4,9 nestačí k posouzení toho, jestli by případné těhotenství bylo nějak ohroženo - jedná se o lehké zvýšení, ale nevíme, jakou máte samotnou hodnotu hormonu štítné žlázy fT4. Doporučuji domluvit se na podrobnějších testech asi za měsíc (fT4, TSH, protilátky proti štítné žláze) a podle výsledků se teprve dá usuzovat na to, jestli se skutečně jedná o sníženou funkci štítné žlázy. Než budete došetřena, raději se chraňte před otěhotněním.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: