Hypofunkce štítné žlázy

Dobrý den, trpím hypofunkcí š.ž. Žláza je zvětšená objemem., s hodnotou TSH 7.5. Byl jsem taky na ultrazvuku. Lékař zmínil, že to nevypadá na protilátky. Před 14ti dny jsem začal užívat 1/2 Letrox 50, po třech týdnech budu brát celou tabletu. Přesto pujdu na test protilatek v krvi.Rád bych se na něco zeptal., nechce se mně několik měsicu čekat na odpovedi od svého lékaře., proto se ptam Vas, pro přehlednost v bodech. 1)Léky typu letrox doplňují chybějící hormon tak, aby zbytek organismu mohl správně fungovat. Nicméně, jak se léčí fakt, že tělo vyrábí protilátky proti sobě samému ? Pilulkama se tak laicky logicky řeší pouze část problému - tím myslím doplnění hormonu. Pokud tělo bojuje samo se sebou, nutně to musí stát tělo více či méně relativní energii "vitalitu", která je vynakládána zbytečně. Jak se teda léčí hlavní problém, teda autoimunitní podstata onemocnění ? 2)Souvisí s dotazem č.1. K čemu je pacientovi štítná žláza, jestliže proti ní tělo celoživotně bojuje a tedy plýtvá vlastní energií a tak jako tak pilulky brát musí. 3)Existuje způsob, místo, klinika.. (kdekoliv na světě), kde se provádí odstranění štítné žlázy řezem, který nejde z přední části krku ale z boku krku, aby tento řez mohl být případně zakryt vlasy nebo nebyl tak nápadný přímo z přední části krku ? (tohle se ptám kvuli své sestře...má rovněž problémy s hypo. fce) 4)Krevní test na protilátky určí jednoznačně, zda muj organismus bojuje s vlastní žlázou ? Nebo jaké vyšetření toto na 100% prokáže ? 5)Ještě se zeptám na jednu věc se štít. žlázou možná nesouvisející. Moje oční lékařka mě doporučila na podrobné vyšetření metabolismu (není blíže lékařkou ve správě pro obv. lékařku specifikováno). Co mohu od takového vyšetření očekávat ? Krevní odběr nebo něco složitějšího ? Děkuji moc za Vaše odpovědí - za Váš čas.

Odpověď odborníka:

Dobrý den! Ad 1)Ano, Letrox nahrazuje chybějí hormony. Proti autoimunitním onemocněním je težké bojovat, postup vždy závisí na zdravotním stavu pacienta. Ad 2)Hormony štítné žlázy jsou nezbytné pro správný chod celého těla. Radikální odstranění je samozřejmě možné, pacienta pak ale doživotně odkáže na náhradní léčbu. Ad 3)Možné by to samozřejmě bylo, nicméně takováto operace se rutinně neprovádí. Ad 4)Ano, prokáže. Ad 5)Krevní testy, EKG atd. - v zásadě komplexní vyšetření celého těla. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: