Hypofunkce štítné žlázy

Dobrý den, mám odtaz ohledně hypofunkce štítné žlázy. Moje maminka má hypothyreosu a vzhledem k tomu mě začali sledovat také. V listopadu 2010 mi pan doktor nasadil Euthyrox, jen polovinu 50ky. Následně jsem otěhotněla, ale potratila, nicméně od té doby beru Euthyrox 50. Při nasazení Euthyroxu jsem měla hodnoty TSH 5,419, fT4 14,52, protilátky negativní (23 let). Před zahájením léčby jsem měla každoročně velké váhové výkyvy (v zimě a v létě rozdíl i 8 kg). Po nasazení léčby mi hodnoty TSH klesly a váha zůstávala konstantní (kolem 57 kg/170 cm), letos v lednu 2012 jsem měla hodnoty TSH 2,730 a fT4 18,35; na poslední kontrole nyní v září jsem měla TSH 1,370 a fT4 15,10, protilátky negativní, štítná žláza "malá, oba laloky 2,8 ml". Pan doktor mi teď řekl, že je možné, že hypothyreózu nemám, že prý ty původní hodnoty při nasazení léčby byly jen málo zvýšené a že mám zkusit na půl roku Euthyrox vysadit. Přecházela jsem k jinému doktorovi, než mi Euthyrox nasazoval, ale je ze stejného pracoviště. Neberu teď Euthyrox 3. den a necítím se absolutně ve své kůži. Ráda bych věděla, zda je to jen počáteční stav, nebo zda se Vám zdá, že hypothyreózu přeci jen mám. Nerada bych se půl roku trápila ve stavu, v jakém jsem teď. Je mi stále hrozná zima a hlavně mám již třetí den neuvěřitelnou vnitřní třesavku a jsem pořád hrozně unavená, i když spím 8 hod denně. Nikdy se mi tohle nestalo, jen párkrát po extrémně náročném dni, ale po pořádném spánku to vždy přešlo. Teď bych spala nejradši stále. Jsem celkově dost nepoužitelná a nemůžu si to moc vzhledem k práci dovolit. Proto by mě zajímal Váš názor, zda mám vydržet a zkusit půl rok bez Euthyroxu, nebo ho začít zase brát bez ohledu na doporučení doktora. Vím, že 50mg není moc vysoká dávka, ale nic jiného mi neschází a nevidím jiný důvod, který by vedl k mému současnému stavu celkového vyčerpání. Budu Vám moc vděčná za Váš názor Helena

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Heleno, zkuste vydržet cca týden, dva a pokud se nic nezmění, pak bych doporučovala malou dávku levothyroxinu vrátit. Někdy štítná žláza nefunguje dobře, i když se autoimunitní zánět nepotvrdí (a jednoznačná příčina se tedy nikdy nezjistí). Nemá cenu se půl roku trápit, zvláště, jestli plánujete v dohledné době graviditu (jestli jsem to dobře pochopila :-). Držím palce a přeji hezký den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: