Hypofunkce štítné žlázy

Dobrý den paní doktorko, chci se zeptat ohledně snížené funkce šž. Byla mi zjištěna před 3 měsíci. Užívám denně Letrox 50 1/2 tabl. ráno. Mohla tato snížená funkce šž zapříčinit již 2 potraty v 1.trimestru ? Nedávno jsem prodělala několikrát tetanii, docházím na psychiatrii. Byly mi předepsané léky Lexaurin a Citalon, které jsem nedávno začala užívat. Docházím také pravidelně na injekce magnesia. Mohu otěhotnět při užívání zmíněných léků ? Může se v těhotenství užívat Letrox ? S ničím dalším se neléčím. Za 2 týdny jdu na odběr krve, na kterou mě odeslala má endokrinoložka. Moc bych si přála zdárné těhotenství. Předem Vám velmi děkuji za odpověď, přeji příjemný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, sice Vaše konkrétní hodnoty hormonů ŠŽ neznám, ale obecně, ano. Porucha funkce štítné žlázy může být odpovědná za poruchy plodnosti i komplikace v těhotenství. Letrox v těhotenství určitě užívat můžete, většinou se jeho dávky i zvyšují. Doporučuje se i substituce jodem (je obsažen ve většině těhotenských vitamínů). Co se týče dalších léků - ohledně Lexaurinu a Citalonu se musíte poradit s vaším psychiatrem, Magnesium se v těhotenství užívat může (samozřejmě těhotenství je potřeba hlásit všude, kde Vám chtějí aplikovat nějaký lék). Držím moc palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: