Hypofunkce štítné žlázy a rozhozená psychika

Dobrý den paní doktorko, ještě bych ráda doplnila můj včerejší dotaz. V dotazu, který sem zkopíruji, popisuje slečna Markéta přesně moje potíže. Rozdíl je v tom, že mě se objevily až po nasazení Euthyroxu, nikoli nikdy předtím. Bývala jsem také spáč, teď spát nemohu, práci mám stále stejnou, žádné výrazné psychické vypětí - stres, ale to, co se se mnou děje po nasazení hormonů nemůžu popsat. No jak jsem řekla, je to vše v předchozím dotazu. Nemáte s tím zkušenost? Může to být velká či malá dávka euthyroxu, nebo mi lék třeba vůbec nesedí? Zhubla jsem, protože díky těmto stavům nemám moc na jídlo chuť. Děkuji a zd eje předchozí dotaz: Již měsíc mě trápí tyto potíže - stálá nervozita, úzkost, napětí, nechuť k jídlu, průjem, pokles libida, únava, ale zároveň potíže s usínáním (vždy jsem byla velký spáč), bolesti hlavy - převážně tlak v hlavě, brnění, pálení a motání. Také se mi občas špatně dýchá - obvodní lékařka mi sdělila, že jsem prodělala hyperventilační tetanii a že je vše ze stresu (podotýkám, že tyto stavy přišly z ničeho nic - nejsem si vědoma, že bych byla nějak extra ve stresu již předtím. Naopak bylo vše v pořádku - zejména po psychické stránce.) Udělala mi však krevní testy, které ukázaly sníženou funkci štítné žlázy. Ještě mě čeká vyšetření na endokronologii. Dostala jsem Neurol na uklidnění a začala chodit k psycholožce, která mi po různých testech sdělila, že žádnou psychickou poruchou netrpím. Je možné, že mám tyto příznaky jen kvůli štítné žláze? A pokud budu brát hormony, které mi chybí, že se můj stav zase spraví? Je mi 23 let. Vždy jsem byla veselá holka. Nikdy jsem netrpěla na deprese a i nervozita pro mě byla do nedávna poměrně dost cizí slovo. Děkuji za odpověď a přeji hezký večer. Odpověď odborníka: Dané obtíže s poklesem funkce štítné žlázy souviset mohou. Jelikož jsou ale hodně nespecifické, to jestli opravdu se štítnicí souvisely, ukáže až nasazení hormonální terapie. Pokud ustoupí, nejspíše tam souvislost byla, pokud ne, bude nutno pátrat jinde. Držím palce.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vaše problémy mohou souviset s příliš vysokou dávkou Euthyroxu (jsou to obtíže, které se projevují zejména u zvýšené funkce štítné žlázy). Bylo by nutné udělat kontrolní odběry, případně vyzkoušet terapii vysadit.

MUDr. Martina Přichystalová
MUDr. Martina Přichystalová

Specializace: Pediatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x