Hypofunkcia stitnej zlazy

Dobry den pani doktorka,prosim o radu ,moj manzel ma 37 rokov,v roku 2010 mu bola diagn. chr autoimun,thyreoitida s primar. hypothyreozou.Prve krvne vysledky malTSH 4,71, aTPO 800.nasadeny euthyrox 25 mg na lacno. Liekyfakt poctivo na lacno kazde rano uziva.Kazdy polrok chodi na kontroly a stale ma vraj horsie vysledky(r2011-TSH 5,51,aTPO518,40,r2012 tsh 5,92, aTPO 324,2)Takze dnes mu nasadila uz euthyrox 75.Stale ho obvinuje,ze lieky neuziva,co uz vyustilo do konfiktu.Nakolko muz fakt poctivi uziva lieky.Prosim Vas,do kedy sa mu bude zvysovat davka a je to normalne? neda sa to nejako riesit? dakujem za odpoved Adriana,slovensko

Odpověď odborníka:

Dobrý den, během autoimunitního zánětu dochází postupně k poškození a úbytku tkáně štítné žlázy a s tím je samozřejmě spojen i úbytek její funkce. Je tedy celkem očekávatelné, že se dávka levothyroxinu s časem zvyšuje. Nemusíte se ale bát, že by se to dělo "donekonečna". Zpravidla se po čase stav stabilizuje a dávka se již nadále nemění. U mužů to bývá na dávce 100-150ug, jen vzácně více. Nenechte si tedy vaším endokrinologem kazit den :-). To, že se dávka zvyšuje je úplně normální. Příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: