Hypokalemie

Dobrý den pane doktore,už 7 let se léčím s vysokým tlakem,který dost špatně reaguje na léčbu.Moje interní lékařka mi už několikrát změnila léky,ale tlak jen výjimečně klesne pod 140/100.V současné době užívám Betaloc 200 půl ráno,půl večer,Micardis 1 ráno,Verospiron 50 1 ráno,Presid 5 1 večer,Asentru 50 1 ráno a 3x denně 1tabletu KCL.Poslední asi 4 roky mi hodně klesá hodnota kalia a hodnoty z minulého týdne byly 2,2,dostala jsem infuzi a dále bylo kalium dohrazováno právě KCL a to po 2 tabletách 3x denně.Jelikož jsem byla v tu dobu v nemocnici kvůli operaci inkontinence byly odběry prováděny opakovaně a hodnoty po týdenní hospitalizaci byly 3,3.Při sonogragii ledvin nic neobvyklého,nadledviny byly hodně nečitelné,na další sono jdu ve středu.Asi 4 měsíce mě něco dost nepříjemně tlačí v levém boku,hlavně když sedím a někdy i ležím.Ještě doplním,že jsem od listopadu 2011 prodělala 4 gynekol. operace,vše laparo.LAVH,odstranění obou vaječníků a levého vejcovod.Jsem z toho zoufalá,unavená,je to 3 týdny co mi jakoby ochrnula pravá noha a obě nohy byly hodně bolestivé hlavně z vnitřní strany stehen,oteklé jsem je měla od třísel až ke kotníkům.Žádnou zvýšenou fyzickou zátěž jsem neměla.Po užívání dávek kalia mám průjem a nohy mě bolí také,ale né tak jako před 3 týdny.Krevní tlak mívám bez zátěže i 190/130.Bylo mi řečeno,že to může být od ledvin a nebo nějaká porucha nadledvin.Lékaři mi vždy zvednou dávky kalia,nějakou dobu je to celkem v normě,ale pak zase ten velký pokles.Tentokrát mě to dost vystrašilo.Prosím poradíte mi o co se asi jedná a zda je to normální,když na sonu není nic moc vidět.Děkuji Vám za radu.Je mi 37 a někdy se cítím na 70.

Odpověď odborníka:

Určitě je nutné podrobné vyšetření endokrinologem nebo nefrologem. Pokud Vás tam nepošle Vaše lékařka, doporučuji jednoho z těchto odborníků vyhledat - zjistit, kde Vás vyšetří bez doporučení. Mohlo by jít například o Connův syndrom (primární hyperaldosteronismus), relativně vzácnou, ale občas se objevující příčinu vysokého krevního tlaku se současným snížením draslíku v séru. Příčinou je nadměrná produkce hormonu aldosteronu, který zvyšuje krevní tlak a také ztráty draslíku. Důležité je vědět, že jde o odstranitelnou příčinu (léky nebo chirurgicky)!!! Protože Vaše obtíže budí naléhavé podezření na tuto příčinu vysokého krevního tlaku, doporučuji vyšetření odborníkem co nejdříve. Čeká Vás sběr moči po vysazení některých léků a zobrazovací vyšetření břicha, současně též další odběry krve. Pokud by se tento stav zanedbal, hrozí Vám komplikace vysokého krevního tlaku jako selhání ledvin, mozková mrtvice nebo srdeční infarkt.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bojíte se očkování? Homeopatie pomůže zmírnit potíže
Články: Bojíte se očkování? Homeopatie pomůže zmírnit potíže
Počátky očkování jako...
Otřes mozku
Články: Otřes mozku
Otřes mozku je nejčastějším...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x