Hypotenze, otoky dásní, bolesti hlavy

Dobrý den, ráda bych se na Vás obrátila s žádostí o radu. Nevím, jestli mají všechny projevy spolu něco společného, ale raději to ucelím. Zhruba před půl rokem jsem prodělala střevní chřipku, která během dvou dnů odezněla, avšak zůstaly mi po ní bolesti hlavy a zubů. Hlava mě bolela následující dva týdny, zuby celý měsíc (bolest připomínající růst osmiček). Na nějakou dobu jsem měla klid, avšak byla jsem pořád unavená, ráno mám problém vstát z postele, usnout jsem schopná okamžitě v jakoukoli hodinu. Před třemi týdny mě začaly bolet dásně, byly zarudlé a nemohla jsem s bolestí spát, prášky na bolest nezabíraly. Zubař mi řekl, že mi pravděpodobně rostou osmičky a napsal antibiotika (Penicilin 500). Dva dny nato se stav zlepšil, dásně už nebyly zapálené a necítila jsem žádnou bolest. Jakmile jsem penicilin dobrala, druhý den v noci mi dásně otekly téměř dvojnásobně, objevily se afty a bodavá bolest postupovala do čelisti a ucha. S obavou o zánět trojklanného nervu jsem jela na pohotovost, kde mi řekli, že pokud nezabírají antibiotika, mám si dojít k praktickému lékaři na krev. Druhý den mě pan doktor vzal, odebrali mi 2x krev ze žíly, 1x z prstu a dal mi vitamínovou injekci, načež mi řekl, že jsem hodně bledá a že se mu nelíbí prokrvení "pod víčky". Říkala jsem mu, že mám ráno problém vstávat, jsem hodně unavená, častěji se mi objevují afty a léčím je třeba 14 dní, ráno mě také pálí oči a hodně slzí, to samé na přímém světle (přisuzovala jsem dobírání penicilinu, jelikož na něj nejsem zvyklá), zhruba 1x denně cítím rychlejší bušení srdce a minimálně 1x týdně se mi udělá lehce nevolno (studený pot, třes rukou, bolesti hlavy s pocitem na zvracení) a po jídle je mi často těžko. Včera jsem obdržela výsledky z krve, kde je prý vše v pořádku a za týden mám dorazit na měření tlakovým holterem, který budu mít 24 hodin, prý trpím silnější hypotenzí. Vitamínová injekce mi, myslím, hodně pomohla, protože se mi lépe vstává a hlavně mi během tří dnů zmizel otok z dásně i afty. Jsem zvyklá na pravidelný pohyb, hodně času strávím v kanceláři, ale alespoň 2-3 hodiny denně se snažím být venku, chodím každý den běhat. Ještě půl roku zpět mi nedělalo problém uběhnout 8km, dnes dám stěží 2km bez toho, aby mi hodně bušilo srdce a měla jsem mžitky před očima. Když sedím déle jak 5 minut se zkříženýma nohama, tak mi mrtvějí a brní, při dlouhém stání se mi občas točí hlava. Je to necelý rok zpět, co mi doktor říkal, že mám tlak přímo ukázkový, tak nevím, jestli to celé může mít spojitost s tou střevní chřipkou, nebo je to jen náhoda. Dodávám, že v rodině nemáme žádné dědičné choroby, nepiji alkohol, nekouřím, ani neužívám žádné léky. Ani v dětství jsem neprodělala žádnou vážnější chorobu, nebo úraz a plané neštovice, jak se mě doktor ptal, jsem již měla (zhruba v 5 letech). Minulý týden mi skončila menstruace, jejíž průběh byl zcela normální. Hormonální antikoncepci užívám už 6 let a vše je ok, takže myslím, že z tohoto pohledu by snad problém také být neměl. Těhotná být nemohu, jelikož braní HA dodržuji a během užívání antibiotik jsem neměla styk. Mohu si nějak pomoci sama? Případně jaká vyšetření bych měla podstoupit? Po 8 letech, kdy jsem u lékaře s žádným problémem nebyla, si teď připadám jako absolutní hypochondr, ale bojím se, že mi testy nic nenajdou a já budu jen čekat, kdy se tyto stavy vrátí. Děkuji za jakoukoli radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkuji za podrobné vylíčení příznaků a snahu zahrnout všechny jednotlivosti. Bohužel, Vaše potíže jsou necharakteristické a takto na dálku bez možnosti Vás vyšetřit a znalosti toho, jaké testy Vám Váš praktický lékař nechal provést a jaké byly přesně jejich výsledky, se k možným příčinám Vašich potíží mohu vyjádřit jen zcela orientačně. Začátek problémů navazující na infekci je podezřelý, vzhledem k tomu, že prakticky jakákoliv virová infekce může mít své komplikace ve smyslu postižení různých částí nervového ústrojí (nervy, mozek...), je na místě provést především podrobnější neurologické vyšetření (orientačně jste byla předpokládám neurologicky vyšetřena již prakt. lékařem - co na Vás shledal?). "Rozbouření" potíží se zuby může být teoreticky "jen" souhra okolností - "vybuzení" již přítomného problému proběhlou imunitní reakcí v rámci infekce. Nízký krevní tlak může mít řadu příčin (opět - různá nervová onemocnění, endokrinologická onemocnění, poruchy výživy, některé genetické choroby aj...) a Vaší únavu, spavost atd. by samozřejmě vysvětloval, uvidíte ale, jaký bude výsledek dlouhodobějšího záznamu. Každopádně se neciťte jako hypochondr, Vaše potíže by jistě měly být předmětem podrobnějšího vyšetření, na postupu se ale domlouvejte s Vaším praktickým lékařem - je potřebné, aby, zvláště při podobných nespecifických potížích, byl postup vyšetření koordinován z jednoho místa, důvěřujte v tom svému lékaři. Přeji brzké odhalení příčiny potíží a nalezení vhodné léčby!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: