Hypothyreoza a otoky nohou

Asi 2 měsíce se léčím s hypothyreozou. Postupně jsem se dostala na 100 ug Euthyroxu, poslední hodnoty krve jsou v pořádku, takže zůstávám na této dávce. Před zjištěním nemoci mi otékaly nohy, pak se to zlepšovalo. Před asi 14 dni mi otekly více než dříve, postupně se to opět trochu zlepšilo, ale stále mám trochu oteklé kotníky. Také mi tuhnou klouby, po rozhýbání se to zlepší. Je možné, že jsou to ještě stále příznaky nefungující štítné žlázy? Při zjištění hypothyreozy, jsem měla TSH přes 100. Stále čekám, že se to postupně upraví. Je to možné a jak dlouho to ještě může trvat? Nebo mám hledat jiné příčiny? Děkuji

Odpověď odborníka:

Pokud máte hladiny hormonů štítné žlázy v krvi na dané léčbě již v normě, hledala bych jinou příčinu daných obtíží. Za otoky dolních končetin mohou často cévy, zejména žilní nedostatečnost, nebo přetíženost. Kloubům prospívá pravidelný pohyb, dostatečný příjem kolagenu. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: