Hypothyroxinemie v těhotenství

Vážená paní doktorko, mám dotaz ohledně štítné žlázy v těhotenství. Ve 23 tt jsem měla tyto hodnoty: TSH 1,41 mlU/l (ref.meze 0, 27 - 4,2) , FT4 volný 11,7 pmol/l (ref.meze 12, 00 - 22,00), aTPO neg. Začala jsem užívat JODID 100 – 1 tbl nalačno. Nyní 30 tt mám tyto hodnoty: TSH 1,89 mlU/l – (ref.meze 0, 27 - 4,2) , FT4 volný 10,8 pmol/l (ref.meze 12, 00 - 22,00). Mám nadále užívat JODID 100 – 1 tbl nalačno + navíc Letrox 50 - ½ tbl denně nalačno. Chtěla bych se zeptat jak závažné je snížení hladiny FT4 volný a zda to mohlo mít negativní vliv na vývoj miminka? Děkuji moc předem za odpověď a přeji hezký den.KK

Odpověď odborníka:

Dobrý den, uvedené výsledky jsou poněkud zvláštní a nevím, zda to není laboratorní chyba. TSH je zcela v normě, spíše nižší, což nekoresponduje s nižší hladinou fT4. Jinak léčba, jak vám byla doporučena by měla být správná, pokud je funkce š. žlázy mírně snížena. Na vývoj plodu by tyto hodnoty negativní vliv mít neměly.

MUDr. Martina Přichystalová
MUDr. Martina Přichystalová

Specializace: Pediatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět, nebo mechanické poškození? Rozpoznejte příčinu bolesti zad
Urologické vyšetření
Články: Urologické vyšetření
Urologie je lékařský obor...
Chrapot může značit nachlazení. Nebo rakovinu hrtanu
Články: Chrapot může značit nachlazení. Nebo rakovinu hrtanu
Jedním z méně známých...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Uzly ve štítné žláze
Články: Uzly ve štítné žláze
Uzly ve štítné žláze jsou...
Desatero pro lepší život s revmatoidní artritidou
Články: Desatero pro lepší život s revmatoidní artritidou
Trpíte-li tímto nepříjemným...
Deset rad, jak nacvičit vyprazdňování při chronické zácpě
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: