Hypotyreoza

Dobrý den. V poslední době mě trápí tyto problémy: přibírání na váze (asi 10kg) při stejném životním stylu, slabá a krátká menstruace, otoky nohou, tlak na hrudi, ztráta libida, chrápání, letargie. Mám prý lehce zvýšené hormony štítné žlázy a cholesterol, který jsem donedávna měla vzorný (masu a tukům se spíše vyhýbám). Měla bych při těchto potížích navštívit endokrinologa a vyžaduje to již léčbu hormony? Přibírání mě velmi trápí, vždy jsem byla spíše hubená a teď cvičím i 2x denně, chodím na procházky a váha dolů nejde. Přesné laboratorní výsledky nevím, lékař tam dnes nebyl, pouze mi nechal vzkaz u sestry. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud Vám bylo řečeno, že máte zvýšené hodnoty hormonů štítné žlázy a současně cholesterolu, jedná se nejspíš o zvýšení TSH, což je nejčastěji známkou nedostatečné funkce štítné žlázy. Ta by se mohla projevovat stejně jako potíže, které uvádíte. Tudíž hormonální substituce by Vám mohla pomoct. Ke zvážení potřeby terapie bych určitě doporučila endokrinologické vyšetření, jelikož endokrinolog je schopen posoudit Vaší situaci komplexněji, včetně např. ultrazvuku štítné žlázy. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: