Hypotyreóza a letrox

Dobrý den, při preventivní prohlídce u obvodního lékaře mi z krve zjistili hladinu TSH 5,78 a poslali mě na dovyšetření na endokrinologii. Jsem bez potíží (trochu únava, ale mám roční dceru...), pohmatem mi nic zvláštního nebylo zjištěno, v rodině tyto problémy nejsou, léky žádné neberu, nekouřím, váha 51 kg. Byl mi předepsán Letrox 50 (po - pá 1/2 tablety, víkend vynechat). Kontrola za 4 měsíce, mezitím vyšetření na UZ a testy na lipidy. Chtěla jsem se zeptat, zda by neměl být postup obrácený - zda je nutné brát léky již nyní (jaksi naslepo) a zda není lepší nejdříve zajistit UZ a krevní vyšetření a teprve poté určit medikaci. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Jitko, v případě, že je prvním vyšetřením zjištěno mírně zvýšené TSH a nejste těhotná, bych na okamžitém nasazení Letroxu netrvala. Nevím, jestli u Vás bylo vyšetřeno i fT4, tedy vlastní hormon štítné žlázy, jestli máte autoprotilátky proti štítné žláze, jaký máte příjem jódu (dá se zjistit vyšetřením jodurie, které ale není všude dostupné). Neuděláte chybu, když s event. nasazením léčby vyčkáte, až bude výsledek těchto testů a ultrazvuk a dáte na doporučení endokrinologa. S pozdravem

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Zanet mandli Je mi 27 let a nyni ziji na Novem Zelandu. Dva tydny me...
 
Naposledy čtené: