Hypotyreóza/krevní testy v pořádku

Dobrý den. Během čtyř let jsem bez výrazné změny životního stylu přibrala dvacet kilo. Připisovala jsem to dlouhobému stresu. Stres zmizel a mě zbyla jen ta kila navíc ... dřív jsem byla zvyklá hodně sportovat, ale po operaci se zánětem břišních uzlin jsem nemohla a dlouho jsem ke sportu nevracela. Před měsícem jsem začala opět sportovat, zdravěji jím a piju, do toho pracuji jako servírka, ale váha se hnula jen nepatrně. Léčím se na prudké kolísání nálad, můj psychiatr mi napsal žádanku na krevní testy kvůli poruše štítné žlázy, ale výsledky krve byly v pořádku ... nicméně nemocnou štítnici měla moje babička a má ji i moje matka (která je ale štíhá). Je mi 24let a ať spím jakkoli dlouho, jsem příšerně unavená. Přesto že nejsem žádné tintítko trpím pocity častěji pocity chladu i když mým blízkým zima není. Mívala jsem často v noci ,,bušení srdce`` ale moje obvodní lékařka mi bez jakéhokoli vyšetření napsala betablokátor Ekilog. Občas mě brní prsty na rukách, a v práci mi otékají nohy Mám tři kamarádky zdravotní sestry a ode všech nezávisle na sobě slýchávám že mám strumu. Nic z toho ale není tak hrozné jako ta únava, která je i psychicky vyčerpávající. Mohla bych mít poruchu štítné žlázy přesto že výsledky krve byly v pořádku? Jiná vyšetření štítnice (ani pohmatem) jsem nikdy neabsolvovala. Necítím se dobře a nevím jestli je to pouze psychické (hlavně ta únava), nebo jestli jestli trpím nějákým onemocněním. Děkuji za odpověď. S pozdravem Petra

Odpověď odborníka:

Milá Petro, pokud jste měla vyšetření fT4 a TSH a bylo to v normě, je nepravděpodobné, že by Vaše potíže souvisely se štítnou žlázou. I kdybyste měla strumu, hormony štítné žlázy mohou být v normě. Strumu spolehlivě odhalí vyšetření štítné žlázy ultrazvukem, pohled a pohmat někdy klame. Vaše potíže včetně únavy mohou souviset s Vaším psychickým stavem, ale určitě by bylo vhodné celkové vyšetření se zaměřením na potíže, které jste zde uvedla, a to buď u Vaší praktické lékařky, nebo u internisty. Držím palce, ať je Vám brzy lépe.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: