Hypotyreoza - nervozita po euthyroxu

Dobrý den, prosím o radu. V únoru mi byly zjištěny hodnoty ŠŽ takovéto TSH 8,1, T4 12,2. Paní doktorka mi dala Euthyrox 50 každé ráno mimo neděli. Prý by to bylo na mou váhu moc (53 kg). Dva měsíce jsem sice měla takové návaly tepla, ale nic výrazného a můj stav co se týče únavy, padání vlasů, studených rukou atd. výrazně zlepšil. Pak jsem začla více cvičit, jelikož jsem se cítila mnohem lépe a pravidelněji jíst (možná méně, ale ne cíleně) a jednou se mi po cvičení udělalo zle. Vysoký tlak a tep, odvezla mě záchranka. Tam na nic nepřišli. Řekli, že to může být od Štítné žlázy. Dala jsem si týden přestávku, pak zkusila znovu a opět pocit na omdlení, závratě, stažený žaludek. Od té doby se už tak 3 týdny necítím být ve své kůži. Nervozita, chvění rukou, chodím i na masáže, zda to nesouvisí s blokací zad, ale ty mě nebolí, pocit nauzey když to nejmíň čekám. Nyní jsem byla na kontrole, aktuální hodnoty po 3 měsících jsou TSH 3,2 a T4 17,7. Myslíte, že tyto moje pocity mohl způsobit skok a reakce těla na euthyrox? Mám dvě děti a s tímto se špatně funguje. Lékařka nepřipouští, že by to mohlo souviset s léky, navíc jsem 2 kg zhubla, protože nemám absolutně chuť na jídlo díky těmto stavům a cítím se být vyčerpaná i po malé námaze. Myslíte, že by bylo možné zkusit dávku snížit na půlku, třeba na týden až 10 dní, zda tělo zareaguje jinak. Už jsem přemýšlela i o psychologovi, ale vzhledem k tomu, že jsem tyto stavy nikdy před zahájením léčby neměla, tak to přisuzuji tomuto. Dále se chci ještě zeptat, jak často dělá endokrinolog UTZ. Lékařka mi ho dělala loni v říjnu a letos od nasazení léků ještě ne. Moc děkuji. L.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hodnoty vašich laboratorních výsledků jsou v normě, neměly by vaše potíže tedy souviset s léčbou. Dávka Euthyroxu se může zkusit snížit na polovinu, ale aspoň na 2 měsíce, aby se poznal efekt. UZ štítné žlázy se dělá dle potřeby. Pokud je nález v normě, stačí bohatě za 1-2 roky.

MUDr. Martina Přichystalová
MUDr. Martina Přichystalová

Specializace: Pediatrie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: