Hypotyreóza v těhotenství ?

Dobrý den, paní doktorko, ráda bych znala Váš názor na moji situaci: Léčím se na hypotyreózu (autoimun.tyreoiditida), po porodu před 3 lety, kdy mi stouply hladiny hormonů, mi byla snížena a trvale nechána dávka léku Euthyrox 50 - 1/2 tbl denně, kontroly 1x/půl roku (poslední únor 2015, poté srpen 2015). V červenci 2015 jsem otěhotněla - těhotenství potvrzeno v 5+2 tt; gynekolog otázku štítné žlázy neřešil. Kontrolu na endokrinologii jsem měla "po půl roce" v 6+3 tt a v 7+3 mi byly léky zvýšeny dle výsledků (protože TSH při horní hranici) na Euthyrox 50 - 1 tbl denně. Výsledky: fT4....16,99 pmol/l (norma 12-22), TSH ... 4,01 mIU/l (norma 0,27-4,2), tyreoglobulin 0,18 (norma 3,5-77), anti Tg ... 100,7 IU/ml (norma 0-115). Další ko za 3 měsíce. Nyní jsem narazila na "těhotenský článek", kde se uvádí, že správná hladina hormonů ŠŽ je nejpodstatnější v prvním trimestru. Tak mám obavy, jestli jsem něco "neprošvihla", když k navýšení dávky léků došlo až v 8.tt (možná i 9.tt jelikož miminko se zdá dle ultrazvuku o týden starší). Na druhou stranu si říkám - dle gynekologa, který nabízel určení hladiny hormonů ŠŽ až při prvních odběrech v 11.tt (u mě možná tedy až 12.), by se na případný problém přišlo až úplně na konci 1.trimestru..... Jak to prosím tedy je? Nemohly miminku ty špatné hodnoty hormonů do 8./9.tt uškodit? Předem velmi děkuji za odpověď. S pozdravem H.L.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, žádné špatné hodnoty hormonů jste neměla. Výsledky, které uvádíte jsou v normě, takže se o zdraví dítěte nemusíte obávat.

MUDr. Martina Přichystalová
MUDr. Martina Přichystalová

Specializace: Pediatrie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: