Hypotyrodism v tehotenstvi

Vazeny pane doktore, jsem v 6 tydnu tehotenstvi a mam snizenou funkci stitne zlazy jiz 4 roky. Ziji v Anglii, ale tady je jeden GP (vseobecny doktor) na vsechno. V Praze jsem mela specialistu na stitnou zlazu a rikal mi, ze az budu tehotna davku bych mela zvysit o 1/4 az 1/2 davky nez beru. Loni jsem bohuzel potratila v 7 tydnu po pristani letadlem, po te co mi GP rekl, ze letet do Dominikanske republiky muzu a davku mi nezvysil. Ted stejne tak rekli mi, ze letet mohu, mam jiz booknutou letenku do Prahy, ale mam uz ted strach a davku mi opet nezvysily. Muzete mi prosim poradit jestli bych si mela automaticky davku zvysit, po te co mi sdeli vysledky krve a nebo mam cekat a rozhodne to plod nemuze ovlivnit? A v jakem tydnu je nutno davku tedy zvysit? A take doporucili by jste mi letet? Vsichni rikaji, ze let v 1. trimestru neni nebezpecny, ale ja zazila neco jineho. Prosim o radu, tady v Anglii si myslim to podcenuji. V Praze je bajecna pece v tehotenstvi a lide chodi automaticky ke specialistum, coz ja povazuji momentalne za velky komfort, prosim poradte mi. Dekuji s pozdravem Nancy

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Nancy! Obecně byste se při dávkování hormonů štítné žlázy měla řídit laboratorními hodnotami hormonů z Vaší krve. Lety letadlem v souvislosti s těhotenstvím nevadí, leda byste měla trombofilní vady (např. Leydenská mutace). Má rada : letět můžete, hormony si nezvyšujte bez porady s lékařem. Můžete i zavolat českému endokrinologovi a po telefonu mu sdělit důkežité hodnoty (obvykle se značí fT4, T3 a TSH). On se vyjádří k dávkám hormonů. Nepochybujte, že endokrinologové jsou i v UK.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: