Hysterektomie

Dobrý den, je mi 47 let, tři roky chodím na pravidelné kontroly myomů. Jedná se o myomy ve stěně děložní mnohačetné, z nichž tři největší měří 4,5 cm. Od poslední kontroly před 6 měsíci nedošlo k velkému nárůstu. Moje lékařka mi doporučuje už delší dobu hysterektomii s odnětím vaječníků. Vzhledem k tomu, že nemám žádné potíže na operaci se mi nechce, rovněž mám obavy z předčasné menopauzy. Lékařka mi sdělila, že velikost dělohy odpovídá 3.měcíci gravidity. Dále se chci zeptat, zda je lepší laparoskopická či klasická oprarace. Děkuji Irena

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud je postupný růst, asi se hysterektomii nevyhnete. laparoskopie je štrnější, ale lze ji udělat do určité velikosti dělohy, MIII je hraniční. Dále by se muselo řezat. Rozhodnutí, zda jít či nejít na operaci je na vás. Pokud budete mít přechod brzy, což nikdo neví, lze počkat, ale pokud by myomy začaly intenzivněji růst, mohl by být později problém. krvácení.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: