Hysterektomie

Dnes mi bylo řečeno že mám jít na hysterektomii protože mám po 2 císařácích díru v děloze. Já mám z toho ale strach. Mám několik let roztroušenou sklerozu (nic na mne není vidět - jem O.K.) Bojím se případných zdravotních komplikací po operaci ale hlavně se bojím toho jak to ovlivní sexuální život. Bere se i děložní hrdlo? Nevím jak totiž nepřitomnost dělohy ovlivní prožitek ze sexu. Dlouhou dobu nám to teď s manželem neklapalo a nyní když jsme se "znovu objevili" se strašně moc bojím že se to opět úplně změní....moc bych potřebovala nějaké informace v tomto ohledu. Moje paní lékařka mi stále tvrdí že se nezmění nic protože "díru tam budete mít stále".....(čímž nemyslela tu v děloze)......což mi přijde dost hrozné....můžete mi prosím poradit? Moc děkuji

Odpověď odborníka:

Děložní hrdlo se bere také, variantou je zkusit dehiscenci zašít laparoskopicky, ale zde jsou naprosto specifické podmínky, nemusíte se splňovat, paní doktorka by Vám je asi navrhla. Co se týče pohlavního života, je to otázka. Jsou ženy, které po hysterektomii mají normální sex.život a jsou ženy, které nejsou spokojené. Nelze říci, co přesně se bude dít. Na druhou stranu u Vás se bude jednat o jednoduchou hystrektomii, takže nervové pleteně nebudou přerušeny. Ale spolehlivě opravdu nelze říci.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: