Hysterektomie

Dobrý den. Chci se, prosím, zeptat, zda při totální hysterektomii je dobré odebrat s vejcovody i oba vaječníky nebo popř. jeden ponechat. Moje mamka (52let, menstruace už jí vynechává) má jít příští týden na tento zákrok (má myomy, dlouho IUD - to je prý hodně vrostlé). A ještě: v předoperačním vyšetření moče měla nález: krev ++5O, jinak vše v normě. V noci před tímto odběrem (odběr včera) ji nesnesitelně bolelo v oblasti ledvin, bolest je dnes mírnější a vystřeluje pod lopatku. Co to může být, popř. je to důvod k odložení operace?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jistě by se před operací mělo prověřit a skontrolovat, zda není přítomen zánět močových cest - je otázka, nakolik by to odložilo operaci. At na tuto skutečnost včetně bolestí v zádech maminka upozorní. Při hysterectomii by bylo jistě vhodné alespon jeden vaječník ponechat, kvůli hormonální činnosti, nejlépe oba - je to ovšem závislé od toho, zda budou v pořádku - což se operater ujištuje až při operaci většinou pohledem a pohmatem. V našich zemích se většinou při hysterectomii odeberou i vaječníky z jaksi "preventivních" důvodů (je to ale lékař od lékaře a nemocnice od nemocnice), ale lepší je je ponechat. Pokud by bylo možné, aby si maminka před operací promluvila s operaterem a vyslovila svoje přání, bylo by to dobré, ale nevím, zda to není spíše z kategorie filmových scénářů, v našich podmínkách na to není nějak prostor. Ale pokusit by se mohla a budu jí držet pěsti. Je to její zdraví a lékaři by přání pacienta měli respektovat, samozřejmě za podmínek, které jsou reálné. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: