Hysterektomie komplikace

Dobrý den, moje maminka 57let je přes 2 měsíce po hysterektomii ( brali jí i vaječníky ). Šlo o myomatozní dělohu a cysty. Maminka je obezní, ale již zhubla od operace asi 10kg, má DM na PAD ( poslední měřený cukr byl 8mmol/l ), hypertenze na lécích v normě. Maminky byůa propuštěna do domácího ošetřování s odtokem serozní tekutiny, v nemocnici tomu říkali, že teče "špek". Následně dochází 2-3x na gyn ambulanci k převazům. Provádějí výplachy persterilem, dávali rukavicový dren, longetu s betadinem. Nic nepomáhalo. Při změně lékaře na té samé ambulanci, lékař použil Actisorb. Sekrece minimální, ale stále je. Při druhé hultivaci ( první byla negativní ) se zjistila staphylococus aureus. Pro alergii na PNC nasazen Dalacin, kontrolní stěr je však stále pozitivní. Nyní maminka bere Duracef a požádala sem i o změnu výplach, přijde mi Persteril k ráně dost agresivní. Nyní proplachují Prontosanem. Chtěla jsem se optat, zda je postup ještě stále správný. Rána se nehojí, rozestup cca 1cm veliký. Doposud nebyla maminka nikterak vyšetřena - nevím zda by třeba UZ něco řekl. Paní doktorka mamince řekla, že z břicha odtéká lymfa. Jak toto může ještě dlouho trvat? Maminka nemůže do práce, již marodí třetím měsícem, na ošetření ji vozíme, tudíž i tatínkův a můj zaměstnavatel začíná být nervozní. Nemluvě o tom, že jsme již všichni zoufalí, že se stav nelepší. Uvažjeme, že navštívíme spíš chirurgickou ambulanci. Předem moc děkuji za váš názor a případný postup co dále dělat. Poznámka - v naí nemocnici nemají specialistku na hojení ran. Moc děkuji a přeji příjemné nadcházející dny.Jarka

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Zde by skutečně specializovaná ambulance pro hojení ran byla ideálním řešením. Taková je např. v Českých Budějovicích. Další možností je , jak píšete, chirurgická ambulance, kde často bývají školené sestry na problematiku hojení ran. U Vaší maminky je nutné vyléčit ránu a především zánět v ní. Jakmile bude rána "čistá" , bude zřejmě nutné provést resuturu - očištění a znovu zašití v lokální či celkové narkoze ( dle velikosti)

MUDr. David Neubert
MUDr. David Neubert

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: NEUMED gynekologická ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x