Hysterektomie - odstranění dělohy

Dobrý den, já jsem 6 měsíců po odstranění dělohy laparoskopicky, ale cítím se čím dál tím hůř a navíc jsem přibrala už 8kg lékař mi nechce dát léky, že jsem mladá-38 a že mi vaječníky zůstali. Ale ta únava, bolest zad, návaly horka a pocení je neúnosné. Ani chuť na sex není. Můžete mi prosím poradit zda se to dá nějak srovnat, vrátit do normálu a jak? Děkuji Vám předem...

Odpověď odborníka:

Milá Radko, určitě není příjemné pociťovat tyto obtíže. Po odstranění dělohy s ponecháním vaječníků tyto nadále fungují a produkují hormony, takže většinou ženy vámi zmiňované problémy nemají. ALE může se stát, že přecházíte přirozeně do přechodu a proto máte tyto obtíže, které jsou spojovány s přechodem a nijak to nesouvisí s operací. Kromě hormonální substituční léčby máte ale možnost užívání preparátů, které nejsou vázané na předpis a pacientky si je pochvalují. Jedná se zejména o dva preparáty, oba na přírodní bázi: Sarapis a Estromenox. Můžete je zkusit a pokud by se vám potíže nezlepšili, tak se domluvte s gynekologem na předepsání hormonální substituce, není důvod aby vám jí při potížích nepředepsal. Mějte se hezky.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: