Hysterektomie - vzít či nevzít i vaječníky?

Dobrý den pane doktore, ráda bych Vás chtěla poprosit o velmi všeobecnou radu.Moje maminka má brzy nastoupit na hysterektomii kvůli poklesu dělohy a močového měchýře. Je jí 48 let a má nadváhu. Lékař ji bez jakýchkoliv dalších rad, řekl ať se sama rozhodne, zda si bude chtít odebrat také vaječníky. Snažím se na různých diskuzích zjistit, jestli v jejím věku tak blízko menopauzy není toto řešení lepší, ale jsou zde klady i zápory. Zápory si myslím, že jsou, horší přechod na menopauzu, hormonální léčba,vyšší riziko výskytu demence? Jediné co vím je, že má prý i myomy na vaječnících. Prosím Vás, bude lepší když se vaječníky odstraní? Bohužel jsme jen laici a myslím si, že je to velké rozhodnutí. Děkuji Vám mockrát za Vaši odpověď. Renata

Odpověď odborníka:

Na vaječnících myomy nejsou,ty se tvoří na děloze, jinak rozhodnutí zda odebrat či ponechat bych svěřil operatérovi,který při operaci může nejlépe zhodnotit jejich stav a podle toho rozhodnout. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: