Hysterie při odchodu ze školky.

Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o pomoc. Mám dcerku (letos v dubnu bude mít 4 roky) a od září loňského chodí do školky. Poslední dobou máme problém při odcházení domů. Dcera spustí hotovou scénu. Pláče a křičí s tím, že nechce ze školky anebo že nechce domů a že chce maminku. Dělá to pouze, když jí vyzvedává některá z babiček. Nemá proto ovšem ani v nejmenším důvod. Ubližováno jí z jejich strany není a nikdy nebylo - o tom jsem přesvědčená skálopevně. Od paní ředitelky vím, že to sporadicky udělala dříve, ale tento týden je to každý den. Problém je žřejmě ve více věcech, které se nashromáždily. Manžel-tatínek je již 6 týdnů v nemocnici. Já ji každý den do školky odvádím a není žádný problém (kromě toho, že se jí nechce vstávat, ale to nedělá scény - spíš jí trvá než se vybatolí). Vyzvedávat ji ovšem musí babičky, protože oboje prostě sama nezvládám. Navíc byla dcera dlouho nemocná (přes 3 týdny) a tím pádem byla doma. Nevím, co s tím mám dělat. Pokoušela jsem se jí vysvětlit, že to takto nejde a že to není hezké ani k babičkám. Jinak je zlaté dítě. Je hodná, šikovná a rozumná. Školku má rádá a ráda tam chodí, hraje si a učí se nové věci s dětima. Jen ty odchody, kdyby nebyly takovéto. Myslíte si, že by to mohlo být jen nějaké období vzdorování, kdy si dcerka takto snaží něco vynutit? Je mi jasné, že sama svým dětským rozumkem chápě, že to tak není správné (soudím dle toho, že přišla a řekla mi, že už do neudělá a nebude zlobit), ale do druhé dne zapomene a vyvede to znovu. Mám ještě vyčkat až jak bude reagovat jakmile se dostane do zaběhnutého schématu (do školky vodí tatínek a já vyzvedávám), protože manžel by měl už být příští týden doma. Nebo bych se měla jít poradit za dětským psychologem. Mám obavy, aby si to někdo nevyložil špatně a neměl dojem, že jí babičky ubližují, protože to prostě není možné. Zároveň není možné, abych jí sama vodila i vyzvedávala ze školky. Děkuji moc za radu a za váš čas. K. Jílková

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nejspíše bude problém opravdu pouze v tom, že najednou je něco jinak a Vaší dcerce se dočasně rozhodily zaběhnuté stereotypy a ona se může cítit ohrožená tím, že jsou najednou věci jinak. Její věk jí bohužel zatím nedovolí pochopit, že je to dočasná záležitost a že to není tak, že byste o ni neměla zájem či něco podobného. Až se vše vrátí do starých kolejí, mělo by se to urovnat. Chápu, že situace je těžká a babičky to mohou vnímat lítostivě, ale vysvětlete jim, že situace není tak, jak vypadá a dcerka sama si uvědomuje, že takto to není možné a že dělá něco špatně. Pokud by problém trval i poté, co bude vše zpět v původním režimu, návštěva dětského psychologa by byla na místě. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Rýma
Články: Rýma
Rýma je zánět nosní...
Zarudnutí kůže po krému může znamenat alergii na parabeny
Články: Zarudnutí kůže po krému může znamenat alergii na parabeny
Používají se opravdu hodně...
Jste adeptem pro kardiostimulátor?
Články: Jste adeptem pro kardiostimulátor?
Onemocnění srdce existuje...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Krvácení do mozku. Jen rychlá a správná reakce zachrání život
Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Články: Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Z bezvědomí vás vytrhne...
Hyperfunkce štítné žlázy
Články: Hyperfunkce štítné žlázy
Hypertyreóza vzniká při...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Trombóza a embolie
Články: Trombóza a embolie
Hluboká žilní trombóza a...
Rakovina konečníku a tračníku (kolorektální karcinom)
Články: Rakovina konečníku a tračníku (kolorektální karcinom)
Kolorektální karcinom je v...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: