Ichs dk

Pane doktore, mám dotaz. Od roku 2004 se léčím pro oblit. ATP a ADP, s těžkou perif. angiopathii. . Při zjištění DG v r. 2004 - při PTA nebylo možné provést endovaskulární ani cévní korekci. Po celou dobu užíván mj. léky Enelbin R 2x2, podstoupila jsem inf kůru Prostavazin 10x To bylo asi před 5 lety. Poslední 0,5 roku se mi zhoršily bolesti, nyní jsou i klidové, . Nyní mi cévní lékař naordinoval NOCLAUD 100 mg 2X1, kontrolní DSA, ev. uvažuje o LSE. Je pravda, že pokud by mi měl tento zákrok pomoci od travalých bolestí , že by to bylo moc dobré, ale mám strach. Je mi 55 let a stále aktivně pracuji ve zdravotnictví. Bála bych se jestli po takovém výkonu budu schopná řídit auto a pod. Zajímalo by mně , jestli jsou ještě nějaké možnosti - kmenové buňky ??apod. Moc děkuji za odpověď Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, skutečně existuje v případě léčby chronické kritické ischémie dolních končetin metoda implantace kmenových buněk, která produkuje tvorbu kolaterálního řečiště nejen v místě cévního uzávěru, ale i distálně od něho. Aby byla zavedena tato metoda do běžné léčebné praxe, chybí ještě řada randomizovaných klinických studi, které by měly zodpovědět některé otázky, jako příprava buněk, které by se měly implantovat, jejich aplikace adt. Podle informací, které jsou k dispozici, výsledky léčby pomocí implantovaných kmenových buněk jsou významně lepší než výsledky léčby prostavazinem. Pro Vaši potřebu zasílám odkaz http://zdravi.e15.cz/clanek/postgradualni-medicina/kmenove-bunky-a-chronicka-kriticka-ischemie-dolnich-koncetin-468966 , který si zkopírujte do svého vyhledávače. S pozdravem MUDr. Zdeněk Rezek

MUDr. Zdeněk Rezek
MUDr. Zdeněk Rezek

Specializace: Cévní chirurgie
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: