Imunita

Dobrý den, chtel jsem se zeptat zda se dá z bunečné imunity zjistit přitomnost viru hiv ( podle vysledku)?? Nebo jestli muze nějaka imunitní porucha ovlivnit tvorbu protilatek ne-li jí i třeba znemožnit, že se ani i při přítomnosti viru v organismu nevytvoří protilatky?? Da se přimo při imunologickem vyšetřeni zjistit přitomnost viru v krvi, nebo to delaji jenom specializovana střediska?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na počátku infekce virem HIV mohou být hodnoty buněčné imunity zcela v normě. S progresí onemocnění klesají hodnoty CD 4 lymfocytů, většinou naopak hodnoty ostatních lymfocytů mohou stoupat. Protilátky produkuji B lymfocyty /mají znak CD20, CD 19/ - tyto lymfocyty se v průběhu HIV infekce nesnižují. Poruchy protilátkové produkce mohou být buď vrozené nebo získané, některé se zjistí náhodně, některé se projevují hned po narození. Při vyšetření se dají zjistit protilátky proti viru HIV většinou lze provést i v rámci imunologického vyšetřením jejich přítomnost potvrzuji infekci virem HIV. Další léčba, potvrzení diagnosy se již provádí na specializovaných pracovištích.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: