Imunita

Dobrý den paní doktorko,mám na vás dotaz, léčím se s Ulcerózní kolitidou, díky ní mám i trombofilní stavy, se zánětem a polypem žaludku, nyní reflux jícnu, depresivní poruchu s úzkostí, snížená funkce štítné žlázy kde jsou protilátky negativní, pak ortopedické nálezy. Na imunologii mi bylo zjištěno před rokem a pul, že mám pozitivní ANNA, ostatní negativní, před 3 měsíci na kontrole výsledek stejný a doktorka na gastru mi řekla, že je to ve sledování, moc tomu nerozumím a já bych se chtěla zeptat jestli mám sníženou imunitu? Vůbec nevím co to znamená a když jsem neustále u zubařky, věčně mám spoustu kazu i po pul roce na kontrole, pul roku mi je spravuje a za dva měsíce jsem tam šla znova kvůli bolesti, vyndala mi kousek citlivého kořene a druhý den mi začla natejkat celá dáseň a další den mi prý z toho něco teklo a už přes dva měsíce tam mám jen provizorní vyplň, ptala se mě, že se to u mrtvých zubu někdy stane a jestli prý nemám sníženou imunitu, dostala jsem antibiotika. To samé i na gynekologii, chronické mykozy, z 12 měsíců jsem se léčila 8 měsíců a stávalo se, že léky který jinak zabíraj např Entizol, mě to nepomohlo a tak jsem toho vystřídala více, doktor se divil a já si připadala, že to vypadá jako bych je nebrala, ale brala jsem je. Před rokem jsem měla rakovinotvorné buňky, ale po 5 měsících byl čípek v pořádku, nyní tam mám zase nález a čekám na výsledky, doktor se taky ptal jestli nemám špatnou imunitu a já někdy nevin co jim na to říct, jak to s tou imunitou je. Budu moc ráda, když mi to vysvětlíte, pokud vám tedy budou informace stačit. Děkuji moc a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zřejmě máte na mysli pozitivitu ANA - antinukleární protilátky, jsou to protilátky, které Váš imunitní systém produkuje proti Vašim vlastním buňkám. Neznamená to tedy snížení imunity ale spíše dysregulaci - to znamená, že špatně rozeznává imunitní systém, co je mu vlastní a co je pro něj cizí. Často se s pozitivitou autoprotilátek setkáváme u pacientů,kteří mají nějaké orgánové autoimunitní onemocnění, mezi které patří i ulcerozní colitida, nejspíše se tedy jedná o vedlejší nález u Vašeho základního onemocnění. Imunita se by se tedy neměla příliš stimulovat, měla byste ji spíše pasivně pomáhat, to znamená např. dostatečná rekonvalescence po infektech, dostatečný příjem vitamínů, živin, z doplňků můžete zkusit např. zelené potraviny /ječmen, chlorellu/, probiotika. Pozitivita autoprotilátek může být přítomna i u chronických zánětů, jak píšete, trpěla jste na gynekologické infekce. Nelze tedy ve Vašem případě konkrétně říci, co tvorbu autoprotilátek navodilo, příčin může být více. Určitě by se hladina měla sledovat, důležité je jak se bude hladina dále vyvíjet, u některých pacientů pozitivita může i zcela vymizet.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: