Imunita po mononukleóze

Dobrý den,opět vám píšu,ale jsem stále stále chytřejší,díky Vám a cením si toho!. Mám poslední dotaz. Až budu vyléčený z té mononukleózy,budu mít oslabený imunitní systém? Tím chci říct,jestli budu více náchylnější na nemoci tj. např: Angína,chřipka,kašel apod z kterých se mono. může reaktivovat.nebo menší vytrvalost při sportu? Jak jsem psal,nebyl jsem nemocný cca 5-6 let. Imunitu jsem měl velice silnou a to jsem se i dokonce propadl pod led a nic mi nebylo ani rýma a né jednou. Pořád jsem byl venku,koupal jsem se ve studených vodách,otužoval jsem se,vůbec mi to nevadilo. Když to shrnu. Byl jsem hodně odolný a vytrvalý proti nemocem. Tak se chci zeptat,jestli budu po vylecene mononukleoze více nachylný na nemoce? Může se mi mononukleoza reaktivovat z fyzické námahy? Tím chci říct z posilování,hodně jsem totiž posiloval. Nemám v tom ještě přesně jasno z čeho může být oslabený imunitní systém. Hodně jsem přicházel domů unavený z posilovny,ale druhý den jsem byl vždy fit. Případně jak imunitu posílit,abych nechytl nějakou nemoc,obvzlášť vyhnout se reaktivaci mononukleozy. Doporučila ste mi kúru beta glukany,kterou si určitě koupím. Na co se chci hlavně zeptat je na co si mám dát pozor,aby se mi mononukleoza nezreaktivovala? Zatím jím hodně vitamínů-C,Supradyn CoQ10 energy a Echynaceu 500mg. Děkuji mnokrát za odpověď. Jsem velice rád,že mi radíte.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, po prodělané mononukleose a dostatečné rekonvalescenci, byste se měl cítit zdráv a to že jste proděl mononukleosu, by Vás do budoucna nemělo nějak ovlivnit. Reaktivaci mononuklosi nějakým konkrétním opatřením zabránit nemůžete. Virus zůstává trvale v B lymfocytech a jakákoliv aktivace B lymfocytů /buňky produkující protilátky/ může navodit i produkci protitátek proti EBV, ale nemusí to vždy znamenat reaktivaci infekce, i když v laboratorních nálezech je tak často uváděno.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
-5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: