Imunita, teplota, unava, alergie...

Dobrý den, na úvod uvedu některé informace ze své anamnézy, abych Vám poskytl alespoň základní kontext. Trpím alergií na pyl a velmi silnou alergií na roztoče. Od dětství bývám často nemocen, zejména na podzim a v zimě. Než jsem začal brát denně Xyzal, stávalo se, že jsem na podzim stonal i měsíc či dva. Příznaky: lehce zvýšená teplota, únava až vyčerpanost, pocení. Tato situace se opakovala i před dvěma lety, kdy jsem už výše zmíněné antihistaminikum pravidelně užíval. Stonal jsem víc než dva měsíce a přestože jsem většinu času strávil v posteli, zlepšení dlouho nepřicházelo. V létě většinou problémy nemívám. Letos je tomu bohužel jinak. Asi před měsícem se u mě objevily svrchu popsané symptomy (vyčerpanost; zvýšené pocení; pocit horkosti - zejména při fyzické aktivitě-; větší či menší únava v celém těle, někdy dokonce ihned po probuzení). V posteli jsem ležel pět dní a po pauze ještě dalších sedm dní, ale můj stav zůstává nezměněn. Měřím si pravidelně teplotu "rychloteploměrem", z výsledků měření však nejsem příliš moudrý. Na axilární měření údajně nelze spoléhat, avšak rektální teplota u mne kolísá mezi 37-37,4 (někdy je nižší). Je to normální, nebo je to mnoho? V každém případě mám - subjektivně - dojem, jako bych teplotu měl. Nemohlo by jít o únavový syndrom? Nebo o alergickou reakci? Pomohly by horčíkové injekce? Jsem z toho už poněkud zoufalý, neboť mi tato situace brání ve větší fyzické námaze, do níž zahrnuji i výkon svého povolání (pracuji jako pedagog). Beru vitaminy, ženšen, horčík - všechno, zdá se, nadarmo. Chystám se samozřejmě navštívit lékaře, ale mé zkušenosti z minulosti mě nenaplňují valným optimismem; proto jsem také návštěvu dosud odkládal. Mnohokrát děkuji, Milan

Odpověď odborníka:

Dobrý den, normální rektální teplota bývá o 1 stupeň vyšší než při měření v axile, tudíž 37-37,4 je v pořádku. Pokud se ptáte na únavový syndrom, může se o něj jednat, alergie se projevuje spíše jinými příznaky, než "jen" únavou - Vaše potíže v minulosti v souvislosti s alergií byly spíše dány přidruženými infekčními nemocemi, které se snáze uchycují na porušené sliznici dýchacích cest, než alergií samotnou. Může se ale samozřejmě jednat i o závažnější onemocnění - jak jste v nadpisu zmínil - narušení imunity nebo také nějaké onkologické onemocnění.... nechci Vás strašit, jen popisuji všechny možnosti. Vašeho praktického lékaře rozhodně navštivte, pokud po něm budete chtít konkrétní vyšetření, tak by Vám měl vyhovět, nebo Vás minimálně poslat na imunologii. Nechte si udělat základní krevní obraz včetně diferenciálního bílého krevního obrazu, vyšetřit hormony štítné žlázy, dají se udělat i testy na autoprotilátky (autoimunitní onemocnění), může se jednat i o vleklejší příznaky nějaké skryté infekce (klíště....), ktaže je vhodné vyšetřit CRP, únavou se někdy projevují i nemoci jater, takže i jaterní testy, celková biochemie.... Výsledky takovýchto vyšetření by měly určitě něco napovědět

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: