Imunoglobulin iga

Dobrý den paní doktorko, moc Vám děkuji za odpověď na moji otázku , jak posílit slizniční imunitu. Již jsem psala ,že mám zvíšený imunoglobulin IGA ale chci se Vás ještě zeptat: s tímto onemocněním jestli se to dá takhle nazvat ,souvisí i vyrážka na končetinách a pálení očí?a také mě pálí kůže na hlavě . Při barvení vlasů také a dříve mě nic takového netrápilo.Nevím ,jestli je to po vysazení léku (Medrol) mám totiž RA a nebo po užívání antibiotik,které jsem brala ale už v létě.Tyto potíže mám již od konce srpna.U lékaře jsem nikde nebyla ani u kožního ,jen na alergologii a tam ,jen ten zvíšený imunoglobulin IGA. Moc děkuji za odpověď.Anna.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Medrol, který jste užívala na RA, je imunosupresivní lék, tlumí reaktivitu imunitního systému včetně alergických reakcí. Svědění pokožky, objevení se kožních projevů, pálení očí opravdu může být následkem vysazení léku. Tyto projevy nesouvisí se zvýšenou hladinou IgA, hladina někdy může být mírně zvýšená u astmatiků, u zánětlivých reakcí. Z léků , které bych u Vás zkusila na utlumení svědění, kožních projevů, bych volila antihistminika s protizánětlivým účinkem např. Xyzal, Aerius. Pokud je hladina IgA opravdu hodně zvýšená, mělo si by se doplnit vyšetření elektroforézy bílkovin /běžně z odběru krve/, aby se vyloučila patolgoická monoklonální produkce IgA.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: