Imunologické vyšetření krve

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda by kompletní vyšetření krve za účelem vyšetření imunity - obrany-schopnosti, které mi prováděli kvůli časté nemocnosti a infekcím, mohlo odhalit i podezření na HIV pozitivitu nebo zda se nemůže získat z takového vyšetření ani podezření. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Na možné onemocnění virem lidské imunodeficience (HIV) se dá usoudit i z imunologických odběrů. Odpověď tedy zní "ano", pro přítomnost viru HIV může svědčit pokles jednoho druhu bílých krvinek (CD4 pozitivních T lymfocytů), dále přítomnost protilátek proti neobvyklým infekcím nevyskytujících se u HIV negativních osob. Na druhou stranu nemůže normální výsledek imunologického vyšetření přítomnost viru HIV vyloučit, zvláště jde-li o počáteční stádium nemoci nebo v krátkém časovém úseku po nákaze. Máte-li proto podezření, že byste mohla být nakažená (sex s neznámým partnerem, promiskuita, užívání injekčních drog a podobně), je nutné cílené vyšetření - odběr protilátek proti HIV (lze i anonymně), nejblíže Vašemu bydlišti na tomto pracovišti: Infekční oddělení nemocnice České Budějovice (odborná poradna HIV/AIDS), dr. Jerhotová, tel. 387 874 664).

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x