Inafarkt a život po

Dobrý den, jsem 4 měsíce po infarktu myokardu a pořád nevím jak mám žít dál. Co si mohu dovolit a co ne atd. Stručně popíšu můj problém. 10.3.2011 jsem měl příznaky infarktu, které po 2 hodinách pominuly. Druhý den ráno jsem byl u své doktorky, která mě ihned poslala na EKG. Na EKG mi doktorka řekla, že mi nic není a všechno je v pořádku. Když jsem se ji zeptal co to byly za bolesti včera, tak mi řekla, cituji: Měl jste zaražené prdy. Byl jsem rád, že to není infarkt, ale pro jistotu jsem se na doporučení mé doktorky objednal na zátěžový test. Dál jsem chodil do práce, po večerech jsem sportoval, tak jak jsem byl zvyklý. Ale při sportu jsem si všimnul, že jsem dříve unavený a zvládám při běhu tak max. 60% toho co předtím. Bolesti na hrudníku střídavě pokračovaly, ale potom co mi řekla Dr. při EKG jsem si myslel, že to je od pátteře, nebo jícnu. 22.3.2011 jsem byl na zátěžovém testu EKG, kda mi doktor řekl, že jsem zdravý a mám srdce jako zvon. To mě potěšilo a s moji doktorkou jsme definitívně vyloučili infarkt a ubírali se jiným směrem (páteř). 25.3.2011 v odpoledních hodinách mě zase začalo bolet na hrudi. Ze začátku jsem tomu nevěnoval pozornost protože za poslední 2 týdny jsem si na tu bolest už zvyknul a po vyjádření všech lékařu jsem byl v klidu, protože to podle nich v žádném případě nemohl být infark. Po hodině bolesti, která bylá intenzívnější než jsem byl zvyklý jsem zavolal záchranku a nechal se odvézt do nemocnice. Tam mi zjistili, že mám rozsáhly infarkt myokardu a chovali se ke mně jako bych měl za chvíli zemřít. Udělali mi Angioplastiku a po 2 dnech na JIP a dalších 3 dnech na lůžkovém oddělení jsem byl propuštěn domu. Při kontrole 26.6.2011 na ECHO mi zjistili podezření na krevní sraženinu v srdci a objednali mě na další ECHO 26.7.2011. Po tom všem jsem docela zmatený, protože žádný doktor mi není schopen odpovědět na jednoduché otázky. Zajímalo by mě. 1. Jaký bude můj další život? 2. Byl jsem zvyklý sportovat, mohu sportovat (běhat, posilovat)? 3. Čemu se mám vyhnout, nebo omezit? 4. Jak posílit a pomalu uzdravovat své srdce? 5. Jak se starat o cévy a jak to mít pod kontrolou? Na závěr ještě podotknu, že už 4 měsíce nekouřím a stravu mám zdravější než jsem dostával v nemocnici nebo v lázních Poděbrady po Infarktu). Děkují za ospověď a přejí příjemný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z podrobného popisu událostí je velmi pravděpodobné, že jste srdeční infarkt prodělal až 25.3.2011, kdy jste byl hospitalizován a byla Vám provedena angioplastika = zprůchodnění uzavřené cévy. Předchozí 2 týdny trvající obtíže byly již prodromy a souvisely s vyvinutou koronární aterosklerózou. Vaše otázky jsou sice zdánlivě jednoduché a stručné, ale nedají se jednoduše zodpověďět. 1. Váš další život bude záviset nejen na lékařích, ale především na Vás: první krok jste učinil už tím, že jste přestal kouřit. Dalším je dieta s omezením živočišných tuků, v případě hypertenze i kuchyňské soli. Pokud máte nadváhu, zhubněte (není to lehké při zanechání kouření a omezení fyzické zátěže). A nepropadejte skepsi a depresi. 2. Posilovat určitě zatím ne, běhat až dle nálezu lékařů - až bude definitivně vyloučen nitrosrdeční trombus a podstoupíte zátěžové EKG (ergometrie) - toto vyšetření umožní stanovit bezpečnou intenzitu zatížení. Důležitým parametrem je i ejekční frakce levé komory srdeční (zjistí se při echu), při významném snížení by bylo nutné sportovní aktivitu značně omezit. 3. Rizika jsem částečně popsal výše - kouření, nadváha, lipidy (cholesterol), hypertenze, případně diabetes mellitus, stres. 4. Jizva na srdci se hojí 6 týdnů, jako každá jiná rána či zlomenina, s fyzickou aktivitou není nutné vyčkávat tak dlouho, musí však být zvyšována postupně s ohledem na rozsah poškození srdce (o tom ve svém dotazu nepíšete, přibližně odpovídá parametru ejekční frakce levé komroy srdeční (norma je 55-70%). 5. Kromě výše uvedeného je to spolupráce s ošetřujícím kardiologem. S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Neurologické vyšetření
Články: Neurologické vyšetření
Neurologické vyšetření je...
Dýchací test může odhalit blížící se selhání srdce!
Články: Dýchací test může odhalit blížící se selhání srdce!
Srdeční selhání je stav...
Poznejte sami, že se s vašimi játry něco děje
Články: Poznejte sami, že se s vašimi játry něco děje
Bolí vás často břicho a na...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Cukrovka ničí nervy – dokonce i ty v břiše nebo srdci
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
Pneumonie
Články: Pneumonie
Pneumonie, neboli zápal...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Zvyšuje ženský orgasmus šanci na otěhotnění?
Články: Zvyšuje ženský orgasmus šanci na otěhotnění?
Funkce mužského orgasmu je...
Odkládat mateřství se nevyplácí
Články: Odkládat mateřství se nevyplácí
Žijeme v hektické době, kdy...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x