Indikace pro vysetreni mri, tetanie

Dobry den, dotaz se tyka meho bratra: 31 let, zdrav, aktivne sportujici, bez dlouhodobe medikace. Posledni 3 tydny si stezoval na pocity na omdleni az v utery minuly tyden ztratil vedomi v praci s predchozimi pocity brneni konecku prstu a tresem po celem tele. Synchronne se v teto dobe (2 tydny zpet) objevily projevy dyspepsie a po gastroskopii s nalezem erozivni bulbitidy a ulcerace v antru byl medikovan prantoprazol. Muze gastritida vyvolat podobne klinicke projevy? Neni nalez neurologickych projevu indikaci k vysetreni CNS pomoci MRI? Mohou byt takto z meho pohledu zavazne klinicke projevy nasledkem banalnich problemu typu hyperventilacni tetanie v pripade, ze muj bratr nezaznamenal, ze by v den, kdy ztratil vedomi a byl odvezen ambulanci do nemocnice, pocitoval zvysene stres. Jsem zrejme zbytecne vydesena a omlouvam se za mozna neprihodne dotazy. Pantoprazol uziva nyni 10 dni a pocity naomdleni se stale objevuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, popisované projevy mohou být příznakem tetanie, a to i když Váš bratr psychické potíže neuvádí. Gastritida tyto potíže neudělá. Je.li neurologický nález negativní, nejsou Vámi popisované potíže indikací k MR mozku. Spíše bych asi vylučovala interní příčinu ( laboratorní vyš. - anemie ?, hladina vápníku a magnezia v séru?, interní vyš., možná štítná žláza ).

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: