Indukce porodu u těhotenské cukrovky

Dobrý den, je mi 31 a jsem ve 38. t (37+4) prvního těhotenství. Byla mi diagnostikována těhotenská cukrovka, kterou úspěšně kompenzuji dietou, hodnoty glykemie bývají v normě. Dnes jsem byla na vyšetření, děťátko není velké (podle ultrazvuku 2670g), všechno monitorování (včetně placenty) apod. je v pořádku, nicméně doktor hovořil o vyvolání porodu kvůli cukrovce. Je to - přinejmenším někdy do 41. týdne - opravdu opodstatněné, když nejsou žádné jiné problémy a cukrovka je kompenzována? Co jsem se snažila najít informace (například v zahr. článcích), údajná rizika nejsou příliš doložena a potvrzena, navíc lze přece všechny podstatné parametry sledovat... Velmi děkuji za odpověď. Jana P.S. Pokud byste náhodou věděl o výsledcích nějakého konkrétního výzkumu, který skutečně prokazuje zvýšené riziko u spontánního porodu v termínu v případě dobře kompenzované těh. cukrovky, byla bych vděčná za odkaz.

Odpověď odborníka:

Obecně je porodu matek i s velmi dobře kompenzovaným diabetem věnována větší pozornost,vše záleží na tom jak bude gravidita do konce probíhat,i vyvolání porodu je eventualita,která může připadnout do úvahy,věřte porodníkům,kteří vás budou rodit a není pro vaše uklidnění nejlepší cesta hledat konkrétní výzkumy,každý porod je jiný a statistika je často jen přesný soubor nepřesných čísel. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: