Infekce

Paní Doktorko, Již třetí večer mám vysokou horečku (nepatrně zhoršující se tendence) první večer 38,9, druhý večer 39,5, a dnes 39,8 (měřeno večer) Kromě prudké teploty jsou příznaky typické pro chřipku, zimnice, suchy kašel a škrábání v krku (přidalo se až druhý den). Dalším příznakem je nespavost, neklid, dnes jsem si naměřil tepovou frekvenci v klidu 126 (což vysvětluje ty probdělé noci). Diagnoza lékaře byla před dvěma dny chřipka (nicméně to ještě nevěděl o té tepové frekvenci) Rad bych se zeptal zdali je normální u chřipky třetí den takto vysoka teplota a klidová tepová frekvence 126

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Moc ráda bych Vás nějak uklidnila-ale bohužel,jen na základě parametrů horečky a zvýšené tepové frekvence nelze stav zodpovědně vyhodnotit.Horečka je spojena se zánětlivou reakcí organismu-po vstupu infekčního agens se rozvíjí mechanismy,jimiž tělo odpovídá-vysoká teplota přispívá k ničení mikroba,zrychlení srdeční akce je projevem akutní stresové reakce.Posoudit,zda stav odpovídá,zda jde skutečně o účelnou reakci a zda ji organismus "zvládne" musí lékař celkovým vyšetřením.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: