Infekce chlamydiemi

Více než před rokem jsem prodělal zápal plic vyvolaný plicními chlamydiemi. Od té doby mě trápí bolest kloubů, únava až vyčerpání a oproti předchozímu stavu zvýšené pocení. Pocení je hlavně při jakékoliv i drobné námaze a nebo při větší okolní teplotě. Taktéž skoro neustále lehce zvýšená teplota (kolem 37,2). U praktického lékaře mě byla zjištěna vyšší hodnota látek které ukazují na chlamydie a při dalším testování již byla hodnota prý v normálu. Potíže však přetrvávají. Na internetu jsem nalezl přípravek Chlamydil Extra. Chtěl jsem se zeptat, zda mohu tento přípravek užívat i přes to, že mě na posledním testu chlamydie nebyly potvrzeny? Popřípadě lze přítomnost infekce chlamydiemi prokázat nějakým důkladnější vyšetřením? Děkuji moc.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Martine. Průkaz chlamydií se opírá o laboratorní vyšetření protilátek, které by měl zhodnotit Váš lékař. Jde víceméně o dvě možnosti a to: průkaz aktivní infekce, nebo průkaz tzv. prodělané infekce v minulosti, což značí, že jste infekci prodělal, ale již akutní fází netrpíte. Přípravek Chlamydil je potravinový doplněk a nemyslím si, že by Vaše potíže vyřešil. Je také pravděpodobné, že Vaše potíže s chlamydiemi vůbec nesouvisí. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: