Infekce chrupu

Dobrý den, zhruba před dvěma lety jsem byl na pohotovosti s bolestí zubu (spodní stolička), paní doktorka mi jej vyvrtala s tím, ať si zajdu za svojí zubařkou. Z obavy z bolesti (která byla na pohotovosti vážně příšerná) jsem ale u mé zubařky dosud nebyl. Zub mi po nějaké době přestal bolet a zhruba po roce úplně vypadl a na jeho místě zůstaly hnědé "zbytky". To samé se mi zhruba před měsícem stalo s tou samou stoličkou na druhé straně. Na několika dalších zubech mám zřejmě také kazy. Vůbec nic mě ale na těchto zubech nebolí. V poslední době mám pocit, že se mi hůře dýchá a mám jakoby hůře prostupný krk (obtížné polykání). Může jít o infekci která se již rozšířila do krku? Nemám ale nikde oteklý krk ani jazyk, nic takového. Dnes jsem četl, že to může být smrtelné, je toto riziko v mém případě na místě? Můžete mi prosím napsat, jak se takový zánět projevuje? Před půl rokem jsem byl na sonu s krčními uzlinami a vše bylo v pořádku. Odhalilo by sono zánět? Jsem kuřák a další věc je, že mám v ústěch již několik let fixní rovnátka. Je mi 23 let. Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Moc a moc prosím, neváhejte, a vydejte se za svým lékařem. Jste mladý člověk, je nezbytné, abyste byl adekvátně ošetřován i s ohledem na prevenci..Rozhodně by také bylo moudré, kdybyste se neostýchal pohovořit se svým ortodontistou a obecným stomatologem , fixní rovnátka vyžadují pravidelné kontroly oběma specialisty /to ale jistě víte/. Chápu, že jsem Váš problém nevyřešila, ale v tomto případě by pouhá internetová poradna rozhodně byla zanedbáním péče.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: