Infekce hiv

Dobrý den, mám 8,5měsíčního syna a vím o sobě, že jsem bohužel typ úzkostlivé matky (trpím OCD, takže problematikou HIV infekce jsem se zabývala už před mateřstvím a jsem tedy zřejmě ten typ internetem i tištěnou odbornou literaturou /mis/informovaného laika, které lékaři mají asi "nejradši") a občas mě, co se týče zdraví mého dítěte, napadají možnosti skoro až, řekněme, "sci-fi" ražení. Nicméně k věci: Nedávno jsem s malým jela nacpaným metrem a syn se z kočárku chytil tyče k držení. Až doma jsem si všimla, že má na prstě malý škrábanec. Nevím samozřejmě, kdy a jak k němu přišel, nemohu tedy ani vyloučit, že ranka byla čerstvá právě v době, kdy se syn chytil oné tyče v metru. Ačkoli vím, že je to krajně nepravděpodobné, mohla být na tyči čerstvá (nezaschlá) krev infikovaná HIV. Zajímá mě tedy, jak velká je pravděpodobnost nákazy mého syna, kdyby se všechny tyto možnosti sešly a ona infikovaná (resp. infekční) krev by se dostala k čerstvé rance mého dítěte. Doufám, že když krev z ranky vytéká, množství viru, jež by se synovi dostalo do krevního oběhu by bylo tak nepatrné, že je riziko infekce téměř vyloučeno (resp. že by si jeho imunitní systém s "pár" viriony poradil).. Zajímá mě tak Váš názor na výše nastíněné otázky. Vím, že nákaza tímto způsobem je možná, leč nepravděpodobná - ale jak asi moc? Měla bych syna nechat za 3 měsíce vyšetřit? Předem Vám velice děkuji za Vaše vyjádření. S pozdravem, Lucie

Odpověď odborníka:

Lucie, nákaza tímto způsobem je nemožná. Pravděpodobnost setkání s HIV pozitivním člověkem vzhledem k počtu nakažených v České republice je 0,02 %. Pokud by mělo dojít k přenosu krví, jak se virus HIV přenáší, musela by být tyč krví hojně potřísněná, čehož byste si jistě všimla. Navíc lidí infikovaných HIV není v České republice tolik, že bychom je běžně potkávali v MHD. Opravdu se přenosu bát nemusíte.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x