Infekce moč. cest

V prosinci minulého mi byl výtěrem z uretry zjištěn staphylococcus aureus a streptococcus agalactiae. Obvodní lékař předepsal Cotrimoxazol na 10 dní. Potíže s pálením močové trubice neustali a tak jsem vyhledal urologa. Nalezen opět streptococcus agalactiae a dle citlivosti na ATB nasazen Levofloxacin mylan 500mg na 20 dní. Při kontrole ejakulátu poté zjištěn Enterococcus faecalis a nasazen dle citlivosti Duomox 1000mg na 20 dní. Při další kontrole zjištěn opět Enterococcus faecalis a nasazen Amoksiklav 1g na 14 dní. Vzhledem k neúspěšnosti léčby dle citlivosti ATB na danou bakterii mi bylo doporučeno vyloučení inf. fokusů na ORL a stomatologii. Stomatolog po RTG fokální infekci vyloučil. Na ORL po prohlídce a RTG dutin prozatím též vyloučeno. Stěry nebyly provedeny z důvodu dobírání Amoksiklavu. Souběžně s pobíráním Amoksiklavu jsem mimo jiné prodělal Kampylobakterovou enteritidu. Současně trpím občasným natékáním uzlin na jedné straně čelisti pod uchem. Vždy se jedná o akutní, velmi bolestivou, ale noční záležitost. V průběhu dne příznaky odezní a proto i na ORL ani zubním nepřikládali této informaci důležitost. Velmi prosím o radu do jaké míry spolu může souviset pálení močové trubice a natékání uzlin a jaké mi doporučujete vyšetření. Velmi děkuji

Odpověď odborníka:

Natékání čelistních lymfatických uzlin a infekce močových cest spolu nemůže souviset. Bakterie Enterococcus faecalis se nachází ve stolici. Nemůže se vaše bakterie dostat se stolice do močové trubice? Někdy se to může stát, i když je hygiena výborná. A co partnerka, máte partnerku? Nemůže vám infekci předávat? Každopádně by na vámi uvedená antibiotica měla bakterie reagovat tím, že zmizí. Žádné jiné perfektnější vyšetření neexistuje. Někde musí být zdroj. Nebo nepracujete třeba v zemědělství, nebo někde, kde je zdroj infekce. Zkuste se nad tím zamyslet. Pokud by potíže přetrvávaly, tak vás možná urolog vyzve k vyšetření cystoskopíí, aby zjistil, zda nemáte třeba užší moč. trubici, nějakou výchlipku v močovém měchýři, kde by mohly bakterie přetrvávat.

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: