Infekce od klíštěte

Dobrý den, kouslo mě klíště. Nevím jak dlouho bylo přisáté, ale když jsem ho našel, tak jsem měl místo přisátí poměrně rozškrábané a na tomto místě byl také kruhový barevně homogenní červený flek (60mm v průměru), který tam byl již v době, kdy jsem klíště objevil a do 2 dnů zmizel. Zhruba 14 dní po nalezení klíštěte mě začali bolet klouby (kolena, rameno, zápěstí), tak jsem se 18ctý den po nalezení klíštěte zastavil u svého lékaře a ten mi předepsal V-penicilin 750mg po 8 hodinách (20 tablet). Dotaz: Je podle Vás takováto léčba vhodná? Ptám se, protože na internetu pozoruju okolo boreliózy poměrně velkou "paniku", která se opírá hlavně o: 1) Velice rozdílnou léčbu na západ od nás (i pro laika je rozdíl v dávkování a délce terapie evidentní např. z http://www.borreliose-gesellschaft.de/Texte/Leitlinien.pdf) 2) Hrozivé doživotní následky při špatné léčbě (tady se přiznám, že se jako sportovec a technik taky panikařím z chronických kloubních potíží a poškození paměti) Prosím Vás o Váš názor a omlouvám se, že jsem nebyl schopen dotaz shrnout do kratší formy.

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Vážím si Vaší inteligence,sečtělosti,ale obávám se,že Vás mohu jedině zklamat.Jak jste si sám povšiml,otázka klíštěte jako vektoru infekčních agens je skutečně nesmírně obtížně uchopitelná.A to i pro lékaře.Týká se to samozřejmě zdaleka ne tolik viru klíšťové encefalitidy/zde jde o preventabilní a "nepřechoditelný stav/.ale tzv.boreliových nákaz.Kdybych se měla pouštět do detailů,tedy snažit se vysvětlit způsob interakce lidského organismu na kontakt s boreliemi,možnosti diagnostiky a případně potřebné léčby/ať již protiinfekční nebo imunomodulační/,zcela bych Vás zmátla.Vím,že Vám to asi přijde jako mladému člověku nedůstojné,ale budete se muset přece jen spolehnout na profesionalitu lékařů.Všichni jsme dostatečně průběžně proškolováni,máme dokonce tzv.doporučené postupy pro diagnostiku a léčbu.Pokud sami nemůžeme poskytnout patřičné vyšetření,víme,kam se obráti pro konsílium.Ve vztahu lékař pacient by měl panovat vztah partnerství a důvěry.Máte-li tedy pochybosti o adekvátnosti své diagnostiky a léčby,hovořte o tom se svým ošetřujícím lékařem,nehledejte,moc prosím,"druhý názor"

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: