Infekce placenty

Dobrý den.Mám dotaz ohledně infekce placenty.Minule jsem kvůli ní potratila v 18tt(odtekla všechna plodová voda a po třech dnech byl vyvolán potrat).Nyní jsem ve 24tt. Asi před 4 týdny jsem byla na amniocentéze.Po ní mi byla nasazena léčba Klionem (vaginální tablety)kvůli slabému občasnému výtoku.Po cca 8 dnech užívání jsem zaznamenala silný vodový výtok a lekla jsem se,že je to plodová voda.V nemocnici mi vzali krev a stěr.V krvi se prý ukázaly nějaké mírně zvýšené zánětlivé hodnoty,ale to je prý po amnio normální.14 dní potom na běžné kontrole mi lékař řekl,že ve stěru se něco našlo a nasadil mi opět Klion.Výtok se mi mezitím změnil na hustý bílý hlen.Po klionu se v něm občas vyskytla trošinka krve tak 2x denně.Později mi začalo tvrdnou břicho začala jsem špinit(krev).Skončila jsem v nemocnici.Tam se z krve potvrdil zánět a dostala jsem na 3 dny kapačky a na týden Amoksiklav a 3x2 tablety Ascorutin.Špinění se zklidnilo a protože jsem začala špinit vždy ráno(večer jsem zavedla Klion) a v průběhu dne se to zklidnilo,požádala jsem o vysazení Klionu .Špinění úplně ustalo a břicho již také netvrdne ,i když je občas citlivější na jakýkoli tlak.Nyní jsem již doma.Amoksiklav jsem dobrala před čtyřmi dny,ascorutin také neberu.Beru jen magnézium.Chci se zeptat,jestli je zánět opravdu vyléčen amoksiklavem(nedělali žádné kontrolní testy) a jestli zánět nemohl vyvolat klion,když hned po jeho vysazení se stav zlepšil.Nyní stále pozoruji bílý výtok.Vím,že může být normální,ale mě se vždy objevil při počínajících potížích.Při prvním těhotenství,které bylo naprosto bez problémů jsem jej nepozorovala.Při druhém se objevil 2,5týdne před potratem a nyní jsem si jej také všimla při problémech.Proto jsem hooodně nervózní a nevím,co víc ještě můžu udělat,aby se infekce nevrátila a já zase o miminko nepřišla

Odpověď odborníka:

dobrý den, amoksiklav je jedno z těch silněkjších širokospektrých ATB, které lze podat v těhotenství, zánět by měl být vyléčen.samozřejmě nevím,jaká byla ve stěru bakterie a jaká bakterie byla příčinou infekce.bělavý nesvědivý výtok je v těhotentství normální, nesmí svědit, nemělo by "tvrdnout" břicho apod.pokud by se oblevil nějaký problém, neodkládejte návštěvu gynekologa, to je jedna z mála věcí,které můžete udělat proti rozvoji infekce.pokud by se obtíže staly během víkendu nebo nepřítomnosti vašeho lékaře, vyhledejte nejbližší porodnici.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nádorová přeměna buňky neprobíhá bez příčiny
Články: Nádorová přeměna buňky neprobíhá bez příčiny
Přestože některé nádory...
Rakovinu ledvin někdy prozradí bolavá záda
Články: Rakovinu ledvin někdy prozradí bolavá záda
Bolest v zádech nebo boku...
Pneumokoková meningitida – infekce, které lze předcházet
Články: Pneumokoková meningitida – infekce, které lze předcházet
Mikrobů, kteří napadají...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Jak se léčí osteoporoza
Články: Jak se léčí osteoporoza
Cílem léčby osteoporózy je...
Játra v ohrožení: jak poznat problém
Články: Játra v ohrožení: jak poznat problém
Játra jsou životně důležitý...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: