Infekce přes použitou láhev na pití

Dobrý den, měla bych dotaz. Před týdnem jsem mému synovi (2,5 let) koupila v obchodě dětské pitíčko. Před obchodem jsem mu pití dala a až když se napil jsem si všimla, že v láhvi je jen slabá polovina nápoje. To znamená, že někdo na prodejně už z láhve pil a pak ji vrátil zpět do regálu. Bohužel jsem si toho nevšimla. Pití jsem mu samozřejmě pak hned vzala. Mám teď ale strach z nějaké nákazy, hrozí mému synovi něco? Je možný přenos viru HIV? Moc děkuji za odpověď. S pozdravem Jana.

Odpověď odborníka:

Teoreticky je možný přenos žloutenky typu A, mononukleózy a některých dalších bakteriálních a virových (převážně střevních) onemocnění. Samozřejmě závisí na tom, jak dlouhá doba uplynula od kontaktu lahve se slinami teoreticky možného nemocného. Čím delší doba, tím menší riziko nákazy. Pokud syn nebude do několika dnů vykazovat známky onemocnění, není třeba se znepokojovat.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: