Infekce z myšího trusu?

Dobrý den, paní doktorko, na půdě se nám nově objevily myši - manžel je ihned odchytal, vypadá to, že se nám během týdne podařilo zlikvidovat. Můj dotaz se týká myšího trusu, který manžel zřejmě musel přinést z půdy na oblečení.... alespoň to vypadalo jako myší bobek. Já vzala v koupelně z podlahy "drobek" (= trus), na který jsem šlápla, do ruky a hodila do umyvadla, že ho spláchnu.... Jen jsem si při tom zběžně opláchla ruku (úplně automaticky, nejsem teď schopná si vzpomenout, jak moc či málo intenzivně...) a šla se do kuchyně najíst...a až v tom okamžiku mi došlo, že onen drobek vypadal jako myší trus a že nyní je to možné, že to mohl u nás myší trus být..... Od té doby jsem z toho docela vyděšená, zda jsem z toho "bobku" nemohla něco chytit (nemoci přenosné z myší) - hlavně proto, že jsem zrovna těhotná! Chtěla jsem se tímto zeptat, jak moc je pravděpodobné takto z jednoho bobku něco chytit, příp. co - a jestli bych měla raději jít k lékaři nechat si udělat nějaké (jaké?)testy? Říkám si, že v jednom bobku snad nemůže být tolik "patogenů", aby hned způsobily infekci ... ale samozřejmě tomu nerozumím a dost mě to děsí. Velmi děkuji za Vaši radu. I.S.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Ireno. Váš dotaz je plný "kdyby". Lidská představivost může vykonstruovat leckdy neuvěřitelné situace a myslím, že jste spíš vyděsila sama sebe. Ani nevíte, s kolika bakteriemi, viry a jinými parazity se za svůj život (těhotná či netěhotná) setkáte, a vůbec Vás nenapadne, že by to mohlo pro Vás být nějak nebezpečné. Každý lidský jedinec má imunitní systém, který má jedinou funkci: bránit tělo proti patogenům. Čili se neobávejte, z jednoho myšího bobku jistě neonemocníte. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: