Infekce z rozmáčkkého klíštěte?

V pátek odpoledne jsem si vyndala klíště z oblasti kotníku. Vím, že maličké tmavé tečky jsem si všimla již v pondělí ve sprše, ale myslela jsem že je to jen strup z bot co mě tlačí, proto jsem tomu víc nevěnovala pozornost. Klíště tak bylo přisáté minimálně pět dní, ale zřejmě i více, protože v pondělí jsem nikde v přírodě nebyla. Bylo ale opravdu velmi malé na to, jak dlouho jsem jej měla, v den vytržení nemělo ani 3mm. Myslím že mělo i méně nožiček, snad se jednalo o larvu nebo nymfu, nevím. Klíště bylo hnědé a konec zadečku bílý, ovšem jak bylo malinké, bohužel jsem zadeček pinzetou omylem zmáčkla a čirý obsah vytekl ven. Klíště jsem vyndala celé, v místě kusu byl a stále je červený flíček jako od komára, mírně svědí. Místo jsem po vyndání vyčistila pod proudem vody a následně čisticím tonikem s obsahem alkoholu, následně asi po hodině Jodisolem zakoupeným v lékárně. Nevím zda bylo očištění dostačující resp. jestli Jodisol nebyl už pozdě, krom toho mě stresuje že klíště bylo přisáté několik dní, přičemž riziko vzniká po pár hodinách. Od úterka, tj. poslední čtyři dny, mám motolice a pocity slabosti, bolesti hlavy, pocit na omdlení, velmi zvýšenou únavu a snadno se zadýchám- vše jsem přičítala anémii, kvůli které jsem si už několik kolapsových stavů zažila, naposledy ale asi před rokem, od té doby krevní obraz relativně ok. Od středy mám ale rovněž zvýšenou teplotu, 37 až 37,4 °C, jinou možnou příčinu teploty jsem neobjevila. Snad jen zpožděnou menstruaci, při jejímž začátku mívám někdy, nevím proč, 37°C. Očkovaná nejsem a klíště jsem měla naposledy před 16 lety. Nevím jestli příznaky s klíštětem souvisí nebo je na ně vzhledem k inkubační době brzo, případně za jak dlouho bych mohla pozorovat projevy onemocnění v případě, že klíště bylo nakažené. V pondělí totiž nastupuji do nové práce a děsím se, že v první den odpadnu a hodím se marod, v horším případě že mě rovnou vyrazí. Léčím se tři týdny pro tendosynovitis m. supraspinatus a užívám Meloxicam, bolesti ramenniho kloubu v noci a ve strnulých polohách asi posledních 14 dní. Děkuji Vám za Váš názor. A.

Odpověď odborníka:

Aleno, postupovala jste správně, jen příště bude vhodnější, nebudete-li klíště "vytrhávat", ale vezmete si klasické tuhé mýdlo, trochu ho namočíte a krouživými pohyby budete tímto mýdlem kroužit po klíštěti, ono se po nějaké době samo pustí, vyhnete se tak nebezpečí, že by třeba část kusadel zůstala ve Vaši kůži, že se klíště rozmáčkne atd. Desinfekce oblasti byla provedena správně. Co se týče možné nákazy, klíště přenáší 2 choroby, Klíštovou encefalitidu a Boreliozu, udává se, že stačí pár minut, aby infikované klíště bylo přisáté a nákazu můžete dostat, čili teoretická šance tu bohužel je, pokud Vaše bolesti hlavy či jiné příznaky přetrvávají, dop. Vám navštvit Vašeho praktika, průkaz Klíštové encefalitidy není jednoduchý, máte-li však nějaké zdravotní potíže, charakteru např. bolesti hlavy, světloplachosti, počínající chřipky, je nutné toto podezření vyloučit. Přeji Vám, at se o Klíštovou encefalitidu nejedná a napříště vřele doporučuji očkování. S pozdravem, K. Jiříčková

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zkraťte si léčbu bronchitidy přírodním způsobem
Články: Zkraťte si léčbu bronchitidy přírodním způsobem
Znáte to, stačí pár...
Uroinfekce
Články: Uroinfekce
Bolest při močení může být...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x