Infekcie na korenoch mrtvych zubov

Dobry den prajem Chcel by som Vas poprosit o radu, pri trochu zlozitejsom probleme. Po opakujucich sa bolestiach zubov a zapaloch oka na pravej strane hore, kde mam 3 (5,6,7) endodonticky osetrene zuby som bol poslany na 3D CT rontgen, ktory odhalil zapal pri korenoch zubov 6-ky a 7-cky a zasahujucu plombu do oblasti nervu v zube c. 4. ( z klasickeho rontgenu bolo vsetko OK). Plan liecby bol nasledovny, endodoncia 4-ky a reendodoncia 6-ky a 7-ky a neskor mi urobili aj reendodonciu 5ky, nakolko som bolest lokalizoval aj do tejto oblasti. Od zakrokov ubehli uz skoro 3 mesiace a ja stale pocitujem bolest a problem s okom, na ktorom mavam mierny zapal a zhorsil sa mi zrak. Zubar mi urobil este na moju ziadost CT dolnej casti na pravej strane, kde mam tiez 2 endodonticky osetrene zuby. Pod jednym z nich je tiez nalez, takze ma objednali na dalsiu reendodonciu, ale musim cakat 2 mesiace, lebo nemaju volny termin, takze sa to cele neskutocne natahuje. Problem komplikuje hlavne fakt, ze som reumaticky pacient a kvoli tymto infekciam mi bola prerusena moja biologicka liecba a uz zacinam mat bolesti. Este 3 roky dozadu som mal zuby v poriadku a kazdy rok som chodil poctivo na prehliadky, staral som sa, potom som zmenil zubarku a ta mi urobila asi 5 endodontickych osetreni, ktore boli z jej pohladu nutne (ja si tym nie som isty, nakolko ma tie zuby neboleli). Od tejto doby som zacal mat problemy so zubami, ocami a moj zdravotny stav sa zhorsoval, az som skoncil na biologickej liecbe. Kratko po jej nasadeni, teda po oslabeni imunity sa ale tieto bolesti znasobili a zacal som zle vidiet na spominane oko a liecba bola prerusena a nemoze byt nasadena, pokial sa problemy neodstrania. Som z toho uz fyzicky, psychicky a aj financne vycerpany a najradsej by som si dal tie zuby extrahovat. Zubar mi to ale vzhladom na moj vek 27 a fakt, ze nevedia presne urcit ktore zuby mi robia problemy, zatial odmieta. Nevie mi povedat, ci to mozu robit len tie zapalene zuby alebo aj tie nezapalene. Mam pocit, ze si neuvedomuju rizika pre moj zdravotny stav. Strasia ma s nasledkami extrakcie, ale ja sa skor obavam nasledkov ponechania tychto zubov, ktore sa uz prejavili a neviem si predstavit uz takto dalej fungovat. Keby som vedel aka je endodoncia rizikova, nikdy by som si to nedal robit. Chcel by som Vas poprosit o radu, ci mam este cakat alebo trvat na extrakcii, pripadne ako by ste postupovali. Nemam uz ani vela moznosti zmenit zubara, je to jedna z najlepsich klinik v SR, ale aj najdrahsich. Snazim sa byt trpezlivy, ale trva to uz dlho a mam pocit ze aj zubat uz straca trpezlivost so mnou Dakujem za radu

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Obávám se, že Vám ale takto nebudu schopen vzhledem ke komplikovanosti problému na dálku pomoci. Endodoncie je obor, kde i zub ošetřený podle všech regulí může zlobit prostě proto, že je tam anatomická odchylka, kterou nejsme schopni ošetřit. Asi největší autoritou na ošetření kořenových kanálků v Čechách je MUDr. Daniel Černý z Hradecké kliniky DCM, zkuste se prosím obrátit na něj. S podzravem, Jan Stuchlík

MUDr. Jan Stuchlík
MUDr. Jan Stuchlík

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Dentální klinika Jan Stuchlík

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: