Infekční gastroenteritida

Minulý týden jsme prodělali virózu. Já s přítelem jsme měli střevní potíže, obě dcery zvracely. Nakazili jsme se od známých, kde viróza "řádila". Je možné, aby po týdnu, kdy dcery zvracely naposledy, dostaly ještě průjem? Průjem teda nemají nijak dramatický, obě ho měly jen ráno a pak celý den nic. Obě jsou na dietě a naše dětská dr. mi jednou říkala, že virus může v krvi přežívat i několik týdnů, ale jak dlouho mám dcery držet na dietě, abychom se virózy zbavili a mohli opět nastoupit do kolektivu? Starší dcera chodí do školky, tak abychom nenakazili ostatní...Děkuji za odpověď...

Odpověď odborníka:

Jano, střevní viróza může trvat několik dní až týden. Pokud dcery zvracely, pravděpodobně se jednalo o zánět. Infekční jsou několik dní v průběhu choroby, po vymizení příznaků již ne. Doporučuji ještě nekolik dní dietu, s postupným zaváděním stravy (podle chuti) - vařená rýře, těstoviny, brambory, maso. Dávejte banány, jablka, aby se doplnily minerály, hodně tekutin. Do kolektivu návrat jakmile budou několik dní bez příznaků - tedy včetně průjmu. Neměl by to být velký problém. Abyste předešli nákaze je nutné dodržovat hygienu, mít vlastní ručník, přenos je tzv. fekálně - orální, tedy při špatně hygineně rukou po použití toalety. Přeji brzké uzdravení, s pozdravem, Šrámková.

MUDr. Nela Šrámková
MUDr. Nela Šrámková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 8

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: