Infekcni mononukleoza

Dobry den, dovoluji si pozadat o radu. Muj lekar mi sdelil z krevnich testu, ze jsem prodelala infekcni mononukleozu. Pravdepodobne letos v zime, protoze jsem mela poprve za zivot tezkou anginu. Bohuzel jsme to zjistili az nyni, proto jsem nedrzela zadnou jaterni dietu. Mohlo to nejak do budoucna poskodit jatra, nebo slinivku? Muze to znamenat napr. zvysene riziko rakoviny slinivky nebo jater do budoucna? Mam nyni jeste zacinat s jaterni dietou?

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Zvýšené riziko rakoviny v tomto případě není. Nevím, jaký typ testu Vám lékař dělal a kdy. Pokud nyní byla zjištěna pouze přítomnost paměťových protilátek proti viru EBV (tedy původci infekční mononukleózy), mohla jste proděla IM tuto zimu pod obrazem ""anginy", jak se domníváte, ale také kdykoliv v minulosti, klidně i bezpříznakově. Předpokládám, že Vám lékař nyní prováděl i jaterní testy, pokud bylo podezření na IM, a v případě jejich zvýšení by Vás na to upozornil. Pokud máte nyní jaterní testy v pořádku a nemáte žádné potíže, není důvod s jaterní dietou začínat. Snad bych jen doporučila se pár měsíců vyhýbat vyslovené zátěži jater, zejména alkoholu. S pozdravem

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: