Infekční mononukleóza

Dobrý den, potřebovala bych radu jak se co nejlépe zbavit mononukleózy. Je mi 26 let a onemocněla jsem jí v srpnu 2010, kdy se na ni přišlo náhodou, tehdy byly jediné příznaky teplota, únava a oteklé uzliny na krku. Pravděpodobně jsem se nakazila v lékárně, kde pracuji. Na PN jsem byla asi měsíc, i když jsem se ještě necítila, lékařka mě uschopnila s tím, že monocyty jsou už téměř v normě a jaterní testy také. Přísnou dietu jsem nedržela, prý se od toho ustupuje. Pak jsem začla být v práci opět unavená a byla často nemocná (sinusitidy, gynekolog.záněty, záněty moč.měchýře, chřipka). V prosinci jsem byla 4krát za měsíc nemocná, v lednu po zaléčení ATB jsem na vlastní žádost dostala žádanku na imuno, kde mi zjistili stále probíhající EBV. Výsledky z února IgA 4,64 IgE 553,2 ASLO 473 EBV VCA IgM 35,9 EBV VCA IgG 345 EBNA IgG 84,6 EA IgG časný Ag 12,7. Dr. mi předepsala Imunor, výsledky se "zlepšily" na VCA IGM 33,9 VCA IgG 215 EBNA IgG 74,4 EA IgG časný AG 12,7. I přesto jsem však během léčby byla 2 krát nemocná, od posledního nachlazení je to 14 dní a jsem opět (sinusitida, gyn.zánět), únava už je neúnosná. Proto jsme se shodli na PN 14 dní, bude mi nasazen Isoprinosine (vychází na cca 12 dní léčby, 4 krát denně 1tbl. Myslíte, že se dá EBV pomocí Isoprinosine za 14 dní vyléčit, jak se mám zbavit té únavy nebo co mám pro vyléčení ještě udělat? Je vhodné držet nějakou jaterní dietu? S přítelem plánujeme v průběhu půl roku otěhotnění, tak nevím, jestli to bude možné...Zapomněla jsem dodat, že mám autoimunitní zánět štítné žlázy - hypofunkce, může to mít nějaký negativní vliv na štítnou žlázu? Předem děkuji za odpověď, snad se mi podaří nad ní zvítězit :-)

Odpověď odborníka:

Dobrý den, virus EBV, patří mezi herpetické viry , i když imunitní systém zlikviduje většinu napadených buněk, nezahubí všechny, virus po nákaze doživotně přetrvávává v organismu a při různých podnětech /jakákoliv jiná infekce /se může reaktivovat, reaktivace infekce EBV by neměla být považována za nemoc - je spíše doprovodnýcm znakem nemoci, která rekativaci vyvolala. Kauzální účinný lék proti infekci EBV není znám, určitě je vhodně volen Imunor i Isoprinosine- jako virostatikum, imunomodulační lék. Doporučovala bych proto jakýkoliv infekt řádně odléčit, omezení fyzické zátěže , ve Vašich výsledcíh máte zvýšené celk, IgE, IgA doplnila bych proto ještě alergologické vyšetření. Pravidelně při opakovaném užívání antibiotik ďoporučuji přidat probiotika. Na hypothyreosu reaktivace EBV nemá vliv, určitě je potřeba ohlídat funkci štítné žlázy v graviditě.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: