Info o zprávě z ct

Dobrý den, mám bolesti v oblasti zad (bederní páteř), bolest střílí do levé kyčle a levého stehna. Někdy se mi zvedne krevni tlak (150/100), motá se mi hlava a mám pocit na omdlení. Absolvoval jsem rehabilitaci (techniku měkkých tkání) a pan doktor mne ale na žádné jiné vyšetření neposlal. Tak jsem zkusil změnit ortopeda. Ten mi nechal udělat RTG a CT, nyní absolvuji trakce a laser. Bohužel nic nepomáhá. Zpráva z CT zní: plynulá, lehce napřímená lordóza, asymetrie LS přechodu i inlinací pánve doprava, lehké zúžení ploténky L5/S1 bez degenerativních fenomenů. IV foramima i páterní kanál přiměřené šíře. Vhorních dvou etážích nález fysiologický. V dolní etáži L5/S1 drobná mediální protruse o 3 mm s naznačeným tlakem na durální vak. Kořenové pochvy volné, výhřez neprokazuji. Počínající lehčí sekundární změny se zúžením laterálních recesů. Nevýrazná atrofie zádového svalstva. Kostní strukturální změny neprokazuji. Chtěl bych se zeptat jak moc je to vážné a co se stím dá delat. Už 10 dní ležím, užívám prášky od ortopeda (aescin, myolastan a na bolest novalgin), absolvoval jsem trakce a laser a moc se to nelepší. Děkuji předem za odpověď a radu. S pozdravem, Vladimír Murín

Odpověď odborníka:

Nález na rtg a CT jak popisujete je v podstatě velmi příznivý. Ukazuje na to, že v převaze jsou změny v souvislosti s určitým svalovým oslabením a další změny mohou být funkční. Nastavená léčba se mí jeví jako přiměřená. Je třeba vyčkat účinku léčby, průběh choroby lze léčbou ovlivnit, ale nikoliv ihned odstranit jako při operaci. Trvání bez případného jiného nálezu lze očekávat asi do 4 týdnů.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: