Informace po abscesu v nadvarleti

Děkuji vám za častečně zodpovězený muj 1 dotaz ještě mi dovolte otázku rekapitulace měl jsem absces v nadvarleti po antibiotikách ustup horečky i otoku v nadvarleti mi však zustalo malinko nateklé a hlavně tvrdé asi cca 5mm na sonu je to vidět krevní náběry prý žádný zánět již nepotvrzují má otázka -kdy se to vstřebá a jestli ne co dál?-urolog mi řekl toho si nevšímejte...je to na pohmat hned cítit a je to nepříjemné dále mám zvýšené PSA? za měsíc na novou kontrolu je mi necelých 46 mám obavy,děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Pokuď absces dbře zareagoval na antiibiotickou léčbu, a navíc Vaše potíže ustoupili, tak Váám doporučuji pouze kontrolu s odstupem času. Ložisko na varleti doporučuji hlídat, nelze vyloučit, že se absces vyhojil jizvou. Samotné PSA nic neznamená- je důležité sledovat ho v čase a taktéž jeho volnou frakci (fPSA) a poměr fPSA k celkovému PSA. PSA se může zvyšovat po manuálním vyšetření prostaty, po cévkování močové trubice...proto zachovejte klid a vyčkejte následůjící kontroly u urologa.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: